De lekkerste manier om iets goeds te doen

Oro Verde

De agrarische coöperatie Oro Verde is gevestigd in het hooggebergte van Noord Peru. De samenwerking tussen de kleinschalige koffie- en cacaoboeren kwam eind vorige eeuw op gang. Door een verbeterde productie en marketing van hun producten, hebben de leden hun levensstandaard weten te verhogen. De Arabica koffie die ze leveren, is naast fairtrade ook biologisch.

Oro Verde

Gevestigd in: Noord Peru
Jaar oprichting: 1999
Handelsrelatie sinds: 2015

Het verhaal

Oog voor gezondheid

De eerste opbrengsten uit de Fairtrade productie werden geïnvesteerd in een eigen koffieverwerkingsinstallatie. Hierdoor nam de kwaliteit van de koffie toe. Ook leerden de boeren andere productiemethodes aan, waardoor ze nu biologische koffie leveren. Dankzij een actieve en succesvolle aanpak, slaagden ze er in 2013 in de gevolgen van de koffieroestplaag tot een minimum te beperken.

Naast alle aandacht voor verbeteringen in de productie, heeft Oro Verde oog voor de gezondheid van haar leden. Zo organiseert de coöperatie gezondheidsdagen, ook in de meest afgelegen dorpen. De geïsoleerde berggemeenschappen hebben op die manier toegang tot medische adviezen en medicijnen. Ook helpt Oro Verde haar leden om andere gewassen, zoals groenten en fruit te verbouwen. De boerengezinnen verbouwen zo hun eigen, gezonde eten. Oro Verde financiert deze programma’s met het geld van de Fairtrade ontwikkelingspremie.

Levert ingredienten voor