De lekkerste manier om iets goeds te doen

La Florida

De koffiecoöperatie La Florida in Peru is uitgegroeid tot een organisatie met 950 aangesloten koffieboeren. Het grootste deel van de hoogwaardige arabica koffie is biologisch geteeld. Op de plaatselijke landbouwschool leert de volgende generatie de kneepjes van het vak.

La Florida

Gevestigd in: Regio Junín, Peru
Jaar oprichting: 1966
Productiegebied: Yrinaki en Ubiriki Vallei
Handelsrelatie sinds: 2010

Het verhaal

Vereende krachten

De koffieteelt kwam in Peru pas eind 18de eeuw opzetten, later dan in traditionele koffiegebieden als bijvoorbeeld Guatemala. Oorspronkelijk werd de koffie er kleinschalig verbouwd naast gewassen als suikerriet, coca, tabak en cacao. Maar vandaag de dag maakt Peru deel uit van de top 10 koffieproducerende en -exporterende landen en is vooral bekend om zijn specialiteitenkoffies, zoals biologische en gourmetkoffie.

Fairtrade én biologisch

De coöperatie La Florida werd in 1966 in het gelijknamige dorp opgericht door een groep van 50 koffieboeren: voormalige landarbeiders die door landhervormingen een eigen stukje grond hadden bemachtigd. Na een moeilijke periode kwam de ommekeer toen in 1993 de koffie Fairtrade gecertificeerd werd. De boeren schakelden bovendien grotendeels om naar biologische teelt. Sindsdien kan de coöperatie haar leden aantrekkelijker prijzen betalen voor de koffie en met de fairtrade ontwikkelingspremie investeren in onder andere wegen, elektriciteit en een koffie-inzamelpunt met drooginstallatie. Ook betaalt de coöperatie mee aan een landbouwschool in La Florida en zijn er microkredieten voor vrouwen die economische activiteiten willen opzetten.

Levert ingredienten voor