De lekkerste manier om iets goeds te doen

Cocla

Cocla in Peru is een koepelorganisatie van 22 coöperaties van zo’n 8.000 kleine koffie- en cacaoboeren. Fair Trade Original koopt van hen biologische koffie. Cocla Tours leidt toeristen rond op de koffievelden en biedt slaapplaatsen aan bij koffieboeren thuis.

Cocla

Gevestigd in: Quillabamba (hoofdkantoor), Peru
Jaar oprichting: 1967
Productiegebied: provincies La Convención en Calca (regio Cuzco)
Handelsrelatie sinds: 2002

Het verhaal

Koffie met prestige

De afgelegen, vruchtbare berghellingen in de regio Cuzco, aan de oostkant van de Andes, zijn zeer geschikt voor de verbouw van kwalitatief hele goede Arabica-bonen. Maar het vervoer naar de havenplaats Lima was een groot probleem. Plaatselijke opkopers maakten misbruik van de situatie en betaalden slecht. Een groep boeren besloot daarom de krachten te bundelen. Hun organisatie Cocla zet zich in voor betere wegen en is actief binnen de Junta Nacional del Café: de belangenorganisatie voor kleine koffieboeren in Peru.

Zelf de markt op

Aanvankelijk verkocht Cocla de koffie van de leden via makelaars. In 1995 zocht het coöperatieve bedrijf aansluiting bij fairtrade en ging zelf de markt op. De organisatie is sindsdien sterk gegroeid. Bovendien is de betrokkenheid van de leden bij, en de waardering voor de centrale organisatie hoog. Op alle niveaus wordt intensief gewerkt aan kwaliteitsverbetering van product en organisatie. Zo verbouwen 20 coöperaties inmiddels (deels) biologische koffie.

Macchu Picchu

Dankzij Cocla zijn de prijzen die in de regio betaald worden, gestegen. Dit is ook positief voor kleine koffieboeren die (nog) niet aangesloten zijn bij een koffiecoöperatie. Sinds een paar jaar mag, dankzij de inspanningen van een van de coöperaties van Cocla, nog alleen koffie uit de directe omgeving van Santa Teresa als gourmet-koffie onder de naam Macchu Picchu verkocht worden. Dit geeft de toch al goede koffie nog meer prestige op de exportmarkt.

Ontwikkelingen

Tijdens de Algemene Vergadering beslissen de leden van Cocla waaraan de ontwikkelingspremie die de verkoop onder fairtrade voorwaarden oplevert, wordt besteed. Het geld wordt benut op drie niveaus binnen de organisatie: voor centrale activiteiten, voor activiteiten die ten goede komen aan de coöperaties en als directe betaling aan de individuele koffieboer. Vrouwen spelen een steeds actievere rol in de organisatie. Naast hun aandeel in de productie worden ze actief gestimuleerd en opgeleid om lid te worden van lokale comités en het bestuur. Daarnaast ondersteunt Cocla de oprichting van lokale gezondheidscomités.

Levert ingredienten voor