De lekkerste manier om iets goeds te doen

Grapos

In de regio Chiapas, Zuid -Mexico, vormen zo’n 2.600 koffieboeren samen de organisatie Grapos. Voor hen is de belangrijkste winst van Fairtrade certificering dat ze als koffieproducenten georganiseerd te werk gaan. De koffie die ze leveren, is naast fairtrade ook biologisch. Door deze aanpak werken de boerengemeenschappen succesvol aan een betere productie en aan nieuwe vormen van inkomen.

Grapos

Gevestigd in: Tapachula, Mexico
Handelsrelatie sinds: 2015

Het verhaal

Samen sterker

Grapos verleent, naast de in- en verkoop van hun koffie, een aantal essentiële diensten aan haar leden, zoals een spaarbank en technische assistentie. De boerenorganisatie gebruikt daarvoor het geld van de Fairtrade ontwikkelingspremie. Om het gezinsinkomen van de leden te vergroten, heeft de organisatie diverse vrouwengroepen opgericht. Er is een groep die geld verdient met breiwerk; een andere groep is gestart met het kweken van paddenstoelen.

De Robusta koffiestruiken van de leden van Grapos werden hevig getroffen door de uitbraak van koffieroest in 2013. In gezamenlijk overleg werd besloten om een groot deel van de Fairtrade ontwikkelingspremie te besteden aan vervanging van de aangetaste koffiestruiken en bescherming van de struiken die overleefden.

Levert ingredienten voor