De lekkerste manier om iets goeds te doen

Copiasuro

Copiasuro in Guatemala is een coöperatie van 175 imkers met zo’n 14.000 bijenkasten. De organisatie investeert actief in zowel nieuwe leden als nieuwe bijenkasten. Hun professionele aanpak heeft geleid tot 40% meer export in 2013. In Europa wordt slechts de helft van de totale honingbehoefte door Europese imkers geproduceerd. De rest komt van elders.

Copiasuro

Gevestigd in: Catarina, Guatemala
Jaar oprichting: 1987
Productiegebied: Zuidwest Guatemala
Handelsrelatie sinds: 1991

Het verhaal

De beste exporteur van het land

In 1991 was Fair Trade Original de eerste exportklant van de honingcoöperatie Copiasuro. In de jaren daarna bleef de samenwerking intensief. Zo organiseerden we trainingen over fairtrade criteria voor de aangesloten imkers en hielpen de voedselveiligheid te verbeteren. In 2013 won de coöperatie een prijs, als beste exporteur van het land.

Het aantal fairtrade klanten steeg, en daarmee ook de ontwikkelingspremie die Copiasuro ontving als onderdeel van de fairtrade uitgangspunten. Dit geld investeerde de organisatie in de bedrijfsvoering en in betere productie door de imkers. Onder andere met financiële hulp van Jumbo supermarkten in Nederland, kon de organisatie z’n kantoorruimte uitbreiden met een trainingscentrum en bouwde een opslagruimte waar de honing onder geacclimatiseerde omstandigheden wordt bewaard.

Prijs

Nu levert Copiasuro kwaliteitshoning en is een interessante partij op de internationale markt dankzij diverse certificaten op het gebied van voedselveiligheid. De coöperatie doet het zelfs zo goed, dat de Guatemala Export Associatie hen heeft uitgeroepen tot ‘s lands beste exporteur van 2013. Het is natuurlijk niet niks, dat een coöperatie van kleine bijenhouders deze prijs binnenhaalt en daarmee gespecialiseerde exportbedrijven voorbijstreeft.

Hoofdinkomen

De honingexport van Copiasuro is in 2013 met maar liefst 40% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor tot 320 ton, waarvan 95% onder fairtrade voorwaarden. Dat is een mooie opsteker voor de leden. Bijenhouderij is voor hen begonnen als een aanvulling op hun inkomen uit meer traditionele gewassen als koffie en bananen. Steeds vaker is het hun hoofdinkomen, vooral nu de honingprijs de laatste jaren fors is gestegen. Er bestaat geen officiële wereldmarktprijs voor honing, maar de prijs hangt onder andere nauw samen met de prijsontwikkelingen van suiker. Als de prijs van deze belangrijke zoetmaker stijgt, stijgt die voor honing in de regel mee.

Voor beginners

Omdat de laatste jaren de honingprijs zich positief ontwikkeld heeft, is het animo onder jonge imkers aanzienlijk toegenomen. Om hen te stimuleren, organiseert Copiasuro geregeld een training voor beginners. Geïnteresseerden maken dan uitgebreid kennis met alle aspecten van de bijenhouderij. Om de productie in de regio te stimuleren, richtte de coöperatie recent zes nieuwe ontvangstcentra in, waar imkers hun honing kunnen inleveren. Ook worden bestaande leden gestimuleerd om meer bijenkasten neer te zetten en het rendement per kast te verhogen. Copiasuro bindt hiermee de strijd aan met de teruglopende honingopbrengst door klimaatverandering, die een negatieve invloed heeft op de bloesems en bijensterfte. De toegekende prijs laat zien dat hun succesvolle aanpak niet onopgemerkt blijft.

Levert ingredienten voor