De lekkerste manier om iets goeds te doen

Conacado

De coöperatie Conacado levert cacao aan (internationale) klanten die oog hebben voor kwaliteit. Daarbij wil de organisatie de levensstandaard verhogen van de kleine boeren die de cacaobonen verbouwen. De organisatie stelt leningen te beschikking, zodat de leden hun cacaovelden productiever kunnen maken door meer bomen te planten of oude bomen te vernieuwen.

Conacado

Gevestigd in: Puerto Río Haina, Dominicaanse Republiek
Jaar oprichting: 1988
Productiegebied: cacaoregio’s in het noorden, centrum en oosten
Handelsrelatie sinds: 2007

Het verhaal

Veerkracht

Conacado is de loop van zijn bestaan uitgegroeid tot een organisatie met zo’n 8.700 leden. De aangesloten lokale coöperaties zijn op regionaal niveau gegroepeerd in negen ‘blokken’. Inmiddels lukt het Conacado om jaarlijks meer dan 60% van het totale exportvolume te verkopen onder fairtrade voorwaarden. Voor dit deel ontvangt de organisatie een fairtrade ontwikkelingspremie. Dit geld wordt onder andere gebruikt voor landbouwtrainingen aan de boeren via veldscholen en aan sociale projecten binnen de dorpsgemeenschappen, zoals het bouwen van sanitaire voorzieningen, scholen, gezondheidsklinieken en wegen.

Meer opbrengst

Om de kwaliteit van het eindproduct te verhogen, heeft Conacado sterk geïnvesteerd in de verwerking van de cacaobonen. Transport, opslag, de fermentatie- en drooginstallaties: ze zijn stuk voor stuk verbeterd. Door alle inspanningen is de gemiddelde productiviteit van de cacaovelden gestegen en het percentage afgekeurde cacaovruchten flink gedaald.

De bonen worden nu na de oogst in 3 verschillende stadia onder strikte controle gefermenteerd en vervolgens gedroogd in tunnels. Het eindproduct is hierdoor heel geschikt voor gebruik in chocolade en brengt meer op dan toen het als bulk werd geleverd aan de cosmetische industrie. De cacao is zelfs zo goed gefermenteerd dat deze geschikt is voor chocolade met een extra hoog percentage cacao. Na dit succes besloot Conacado te investeren in de volgende stap in het productieproces. Nu worden er halffabricaten geleverd als cacaopoeder, massa en –boter. Op kleine schaal worden chocolaatjes gemaakt voor de verkoop op de lokale markt.

Groentetuinen

Om de veerkracht van de mensen te verhogen, worden leden bovendien geholpen om meer voedsel te verbouwen voor eigen gebruik en verkoop op de lokale markt, bijvoorbeeld in groentetuinen. Een aantal vrouwen heeft zich verenigd in bedrijfjes die eindproducten als chocolade, jam, wijn, likeur maken. De restproducten van de cacao worden verwerkt tot biologische meststoffen. Dit alles geeft de boerengemeenschap meer voedselzekerheid en een breder palet aan inkomstenbronnen.

Levert ingredienten voor