De lekkerste manier om iets goeds te doen

Coagrosol

Een veertigtal fairtrade sinaasappelboeren rond Itápolis in Brazilië is momenteel bezig met het vormen van een nieuwe Fairtrade associatie onder de naam Atlas. Daarmee maken zij zich deels los van de coöperatie Coagrosol, die wel hun sinaasappels blijft verwerken. Veel andere boeren van Coagrosol zijn gestopt met de verbouw van sinaasappels.

Coagrosol

Gevestigd in: Itápolis, Brazilië
Jaar oprichting: 2000
Productiegebied: Itápolis regio, ten Noordwesten van Sao Paolo
Handelsrelatie sinds: 2014

Het verhaal

De overstap

Het laatste jaar is er veel veranderd bij Coagrosol. Een veelvoorkomend probleem in de regio Itápolis, waar de lokale economie draait op sinaasappelproductie en –verwerking, is greening. Dit virus, overgebracht door insecten, tast de sinaasappelbomen aan. Eens aangetast, moet de hele aanplant vernietigd worden. Het resultaat is dat veel kleine boeren gestopt zijn met de sinaasappelteelt en bijvoorbeeld overschakelen naar suikerriet, mango en guave. Voor de verwerking van mango en guave heeft Coagrosol onlangs een eigen productielijn in gebruik genomen.

Traceerbaar
Veertig boeren blijven de sinaasappelteelt trouw, en hebben als nieuwe groep het Fairtrade certificaat aangevraagd. Zij blijven aangesloten bij Coagrosol voor de verwerking en export van hun sinaasappels. Coagrosol laat haar sinaasappels voor de export tot concentraat verwerken door Citrovita, op dit moment de grootste fruitverwerker ter wereld. In de toekomst wil Coagrosol traceerbare sappen laten maken door de kleinere fabriek Citrojuice, zodat de herkomst van het sap tot op coöperatieniveau te herleiden is.

Levert ingredienten voor