De lekkerste manier om iets goeds te doen

El Naranjillo

De koffie- en cacaocoöperatie El Naranjillo in het oostelijke hoogland van Peru, is sinds de oprichting in 1964 uitgegroeid tot één van de grootste cacao-exporteurs van het land. Naast levering aan internationale (fairtrade) afnemers, is El Naranjillo actief op de lokale markt. Daar verkoopt men chocoladerepen van eigen fabricaat.

El Naranjillo

Gevestigd in: Tingo María, Peru
Jaar oprichting: 1964
Productiegebied: Huánaco
Handelsrelatie sinds: 2005

Het verhaal

Een goed alternatief

El Naranjillo werd in 1964 opgericht om boeren in Peru een economisch alternatief te bieden, zodat ze een eerlijk inkomen konden verdienen ondanks de uitbuitingspraktijken van tussenhandelaren, terreur van guerrillabeweging Het Lichtend Pad (tot de jaren ‘90) en zodat ze niet in de opiumteelt gedreven werden. De coöperatie koopt en verwerkt nu cacao, koffie en andere basisgewassen (zoals bonen, yuca en maïs) van zo’n 2300 aangesloten boeren.

Extra puur

Zo’n 1.000 boeren hebben een cacaoveld. El Naranjillo heeft sterk ingezet op het creëren van toegevoegde waarde door de eerste verwerking van de cacaobonen - de fermentatie en het drogen – onder strikte condities te laten plaatsvinden. De coöperatie beschikt over een eigen leerbedrijf waar de cacaoproducenten kunnen zien en oefenen hoe de cacaobonen correct gefermenteerd en gedroogd moeten worden om een zo’n optimaal mogelijke kwaliteit te verkrijgen. Hierdoor hoeft de cacao niet als bulkproduct aan bijvoorbeeld de cosmetische industrie verkocht te worden, maar is geschikt als hoogwaardig ingrediënt voor chocolade. De kwaliteit die nu geleverd wordt, leent zich zelfs voor extra pure chocolade.

El Naranjillo verwerkt een deel van de bonen zelf tot halffabricaten, zoals cacaomassa, -boter en -poeder. Voor de nationale markt wordt ook een breed scala aan koffie- en chocoladeproducten gemaakt. Hierdoor is de organisatie minder afhankelijk geworden van de export.

Extra projecten

De ontwikkelingspremie die de coöperatie ontvangt voor de fairtrade cacao, investeert El Naranjillo in haar verwerkingscapaciteit en benodigde infrastructuur (transport, opslag, verwerkingsinstallaties), maar ook in programma’s op het gebied van microkrediet, gezondheid en onderwijs. Daarnaast zijn er economische projecten voor vrouwen (zoals een viskwekerij) en worden de boeren ondersteund op het gebied van biologische teelt.

Levert ingredienten voor