De lekkerste manier om iets goeds te doen

Soppexcca

De koffie-organisatie SOPPEXCCA in Nicaragua is een unie van 17 coöperaties. In totaal zijn zo’n 650 kleine koffieproducenten aangesloten. Dankzij hun kennis van zaken en de gunstige omstandigheden in het gebied waar ze de koffie verbouwen, zijn hun Arabica bonen van zeer goede kwaliteit. 

Soppexcca

Gevestigd in: Jinotega, Nicaragua
Jaar oprichting: 1997
Productiegebied: departement Jinotega en Matagalpa
Handelsrelatie sinds: 2010

Het verhaal

Alle pijlen op de toekomst gericht

In het departement Jinotega, centraal in de Isabelia bergrug, wordt naar schatting 65% van alle koffie in Nicaragua verbouwd. Gemiddeld liggen de koffietuinen op 1.200 meter boven zeeniveau en schommelt de temperatuur tussen de 18 en 22 oC: prima omstandigheden voor de mooiste Arabica koffie. Soppexcca staat in dit gebied bekend als uiterst betrouwbare exporteur, met een gedegen interne basis. De aangesloten leden voelen zich sterk met elkaar verbonden en de samenwerking is hecht.

Koffieroest te lijf

De afgelopen jaren heeft de regio zwaar te lijden gehad onder de koffieroest, een zich agressief verspreidende schimmelziekte. Met name de wat oudere en minder goed onderhouden koffievelden werden aangetast en moesten worden vernieuwd. Dergelijke grootschalige renovatie van koffievelden brengt niet alleen veel kosten en werk met zich mee, maar betekent tegelijkertijd verlies van inkomen. Een nieuwe koffiestruik geeft doorgaans pas in het vierde jaar een rendabele oogst.

De koffieboeren, hun dorpscoöperaties en Soppexcca spelen vanuit hun goede onderlinge band proactief in op de situatie. Zo gaven de veldwerkers van Soppexcca extra trainingen en technische ondersteuning aan boeren en boerinnen over de problematiek rond koffieroest en mogelijke oplossingen. Daar horen ook gunstige leningen voor de langere termijn bij, want renovatie doe je niet binnen een jaar en ook ingrijpende verbeteringen van je bedrijfsvoering betaal je niet in een paar maanden af.

Cacao en bananen

Naast deze tijdelijke tegenslag in de koffieregio merken koffieboeren - met name in lager gelegen gebieden - steeds meer de effecten van klimaatverandering op de oogst. Soppexcca doet als antwoord hierop praktijkonderzoek samen met de boeren. In lager gelegen gebieden blijkt cacao een goed alternatief gewas dat inkomen oplevert. Ook leren boeren hoe ze hout en fruit (vooral bananen) kunnen produceren op en rond hun koffievelden. Soppexcca verschaft nu ook kredieten voor boom- en voedselgewassen.

Jong!

Onder jongeren in de regio heeft de koffiesector een negatief imago: risicovol, instabiel en slecht betaald. De toegenomen druk op de koffiesector versterkt dit beeld. De jeugd verlaat het afgelegen dorpsleven, op zoek naar beter onderwijs en een actief sociaal leven in de stad. Om dit tij te keren, biedt Soppexcca via haar dorpscoöperaties een eigentijds onderwijsprogramma aan.

Eenmaal van school krijgen de jongeren hulp om nieuwe kansen op het platteland te herkennen en benutten. Zo begeleidt Soppexcca hen om koffie te verbouwen op een wezenlijk andere manier dan hun ouders: niet als gewoonte, maar als een efficiënte onderneming met oog voor winstgevendheid per hectare. Dergelijke ondersteuning is mede mogelijk met geld van de fairtrade ontwikkelingspremie. Deze aanpak heeft Soppexcca een relatief jong ledenbestand opgeleverd. Maar liefst 15% van de leden is tegenwoordig onder de 25 jaar.

Levert ingredienten voor