De lekkerste manier om iets goeds te doen

Del Campo

Ca. 3.500 boeren zijn via 10 dorpscoöperaties aangesloten bij koepelorganisatie Del Campo (dit betekent: van het platteland). De boeren verbouwen voornamelijk sesam; een aantal heeft zich daarnaast toegelegd op de verbouw van pinda’s als exportproduct. Del Campo regelt voor hen de inkoop van zaaigoed, de eerste verwerking en de export, in nauwe samenwerking met het gespecialiseerde bedrijf COMASA.

Del Campo

Gevestigd in: León, Nicaragua
Jaar oprichting: 1997
Productiegebied: León, Chinandega, Ometepe
Handelsrelatie sinds: 2008

Het verhaal

Slim samenwerken

In september 2014 bezocht Rogier Verschoor, Development Manager, de pindaboeren van Del Campo. Zijn verhaal:

‘Ik sprak met boeren die dankzij de pindaproductie hun huis hebben verbeterd met cementen muren of een nieuw dak, een winkeltje konden beginnen of van de fiets zijn overgestapt op een motor. Met een goede pinda-oogst kun je dus uit de ergste armoede ontsnappen. Echter, er zijn ook boeren die stevig moesten lenen om pinda’s te kunnen verbouwen en vervolgens hun pinda-oogst niet op tijd uit de grond kregen, omdat de grond te nat was of de juiste machine niet op het juiste moment beschikbaar was. Zulke boeren konden hun schulden niet afbetalen en zijn juist verder van huis geraakt door de pinda’s. Pindaproductie brengt duidelijk een hoger risico met zich mee wat lang niet elke arme boer kan en wil dragen. Door de verkoop onder fairtrade voorwaarden en de ondersteuning vanuit Del Campo, staan de boeren er in ieder geval niet alleen voor.

Gezamenlijk machinepark

De droge, vruchtbare gronden die geschikt zijn voor sesam, bijvoorbeeld aan de voet van de vulkanen Telica, San Cristobal en Cosiguina, zijn ook zeer geschikt voor de pindateelt. Echter, de pindaproductie is een stuk kapitaalintensiever dan sesam. Waar je bij sesam de zaden van de vorige oogst als zaaigoed kunt gebruiken, vergen pinda’s speciaal zaaigoed dat ingekocht wordt. Ook zaai je pinda’s niet even met de hand, maar de grond moet diep omgeploegd en losgemaakt worden. Dit gebeurt machinaal. Het tweewekelijkse wieden en eventueel uitdunnen is handwerk (of met de machete), maar daarna vindt ook het oogsten, draaien, doppen en selecteren allemaal plaats met machines.

Grote boeren hebben een arsenaal aan machines in de schuur staan. Of ze huren een loonbedrijf in. Een kleine boer moet de machines vaak lenen of huren en in de oogsttijd schieten de prijzen omhoog. De boeren van Del Campo werken slim samen binnen hun dorpscoöperatie. De één heeft een tractor, de ander een ploeg met zaai-arm, de derde een oogstmachine. Zo vormen ze een team, om bij elkaar de pinda’s te zetten en te oogsten. Alleen de dure combine om de pinda’s van de plant en uit de dop te krijgen, moeten ze nog altijd zien te huren.

Fairtrade ontwikkelingspremie

Drie dorpscoöperaties leveren fairtrade pinda’s aan Del Campo. De organisatie selecteert per seizoen welke boeren aan het pindaprogramma mee mogen doen, waarbij wordt gekeken of men is opgewassen tegen de risico’s. Boeren die de extra inkomsten uit de pindateelt het hardst nodig hebben, krijgen voorrang. De betrokken boeren stemmen hun productiecyclus – vier maanden tussen planten en oogsten - onderling af. Door in dezelfde periode te oogsten als hun collega’s bij de andere dorpscoöperaties, is het mogelijk de fairtrade pinda’s als aparte partij te verwerken en verschepen.

Voor de fairtrade pinda’s wordt, net als voor het fairtrade sesamzaad, naast een eerlijke prijs een ontwikkelingspremie betaald. Tot nu toe is deze op verschillende manieren ingezet. Twee coöperaties investeerden in een opslagruimte met een goede weegschaal voor de pinda’s, met aangrenzend een kantoor en vergaderruimte. Daarnaast kregen leden leningen om machines aan te schaffen en oudere leden kregen training en een lening om op hun oude dag wat extra geld te kunnen verdienen. Del Campo heeft bovendien een modelboerderij, waar leden ervaring met nieuwe gewassen of productiemethoden kunnen opdoen. Zo worden de krachten gebundeld om meer grip te krijgen op de toekomst'.

Levert ingredienten voor