De lekkerste manier om iets goeds te doen

Fedecocagua

Fedecocagua, een federatie van 58 aangesloten koffiecoöperaties in Guatemala, leverde in 1973* de allereerste eerlijke koffie ter wereld aan Fair Trade Original. Vandaag de dag staat de koffie-organisatie garant voor een hoogwaardig product. 

* In 2013 reisden we naar Guatemala om boeren te vragen wat 40 jaar eerlijke koffie hen had gebracht. Klik hier voor een korte film met in de hoofdrol Cipriano, Leonarda en Erasmo.

Fedecocagua

Gevestigd in: Guatemala Stad, Guatemala
Jaar oprichting: 1969
Productiegebied: Noord, West, Centraal Guatemala
Handelsrelatie sinds: 1973

Het verhaal

Roest, geen rust

In de jaren ’60 van de vorige eeuw zaten kleine koffieboeren in Guatemala in de tang van opkopers die een schijntje betaalden voor hun bonen. De opeenvolgende regeringen beschouwden de coöperatieve beweging als een communistisch gevaar, en boden geen hulp. In 1969 namen daarom 19 coöperaties in verschillende streken van het land het initiatief om zich te organiseren.

Grote volumes, hoge kwaliteit

Het doel van de samenwerking was om ondersteuning te vinden op het gebied van technische assistentie, transport en vermarkting van koffie. Het werkte: in 1973 werd de eerste partij koffie tegen een eerlijke prijs ingekocht door Fair Trade Original - die toen nog Stichting S.O.S. heette.

Gaandeweg lukte het Fedecocagua om uit te groeien tot een serieuze koffie-exporteur, vooral dankzij de hoge kwaliteit koffie en de grote volumes die men kan leveren. Nu is het de grootste exporteur van Fairtrade gecertificeerde koffie in Guatemala. 

Ontwikkelingspremie

Naast de garantie van een minimumprijs, ontvangt de boerenorganisatie voor haar fairtrade koffie een ontwikkelingspremie. In de jaarlijkse Algemene Vergadering, met vertegenwoordigers van alle aangesloten coöperaties, beslist men gezamenlijk over de besteding van dit geld. In de periode 2012-2014 is een groot deel van de premie gebruikt voor het bestrijden van de verwoestende schade die de koffieroest heeft aangericht. Er was veel aandacht voor de aanplant van nieuwe, gezonde koffieplanten. Met succes, want de productie neemt weer toe. Maar rust kent de organisatie zeker niet. Versterking van de relatief zwakke lokale coöperaties en maatregelen die inspelen op klimaatveranderingen staan hoog op de agenda.

Levert ingredienten voor