De lekkerste manier om iets goeds te doen

Apicoop

Apicoop in Chili biedt zo’n 225 imkers een goede prijs voor hun honing en hulp bij verhoging van de productie, milieubeheer en de gezondheid van de bijenvolkeren. De honingcoöperatie investeert de ontwikkelingspremie onder andere in nieuwe leden en in de teelt van nieuwe producten, zoals blueberries.

Apicoop

Gevestigd in: Paillaco, Chili
Jaar oprichting: 1997
Productiegebied: diverse regio’s waaronder Valdivia
Handelsrelatie sinds: 1997

Het verhaal

Van vijf kasten naar honderd

Bernardino Gómez trok in zijn jonge jaren als landbouwarbeider vanuit Chili naar Argentinië om werk te vinden. Bij terugkomst in zijn dorp werd hij op aanraden van zijn broer imker. Hij startte in 1995 met een handvol bijenkasten en een paar jaar later, toen het aantal opgelopen was tot 20, besloot hij zich bij de honingcoöperatie Apicoop aan te sluiten.

Bernardino, getrouwd en vader van 5 kinderen, beheert vandaag de dag met zijn vrouw zo’n 100 bijenkasten. Een volwassen zoon helpt bij het onderhoud en voor de oogst (januari-februari) huren ze twee seizoenskrachten in. Daarnaast verdienen ze bij door zo’n150 bijenkasten van anderen te verzorgen. Als lid van de coöperatie is Bernardino zeker van de verkoop van zijn honing voor een aantrekkelijke prijs. En hij kan via de coöperatie tegen een gunstig tarief medicijnen tegen bijenziekten kopen.

Hygiënische aanpak
Apicoop hielp haar leden, waaronder Bernardino, bij de subsidieaanvraag om een sala de extraccion in te richten, een opslagruimte met stromend water en RVS-apparatuur waarmee de honingraten geslingerd kunnen worden. Het geld kwam van de overheid, die streng toeziet op een hygiënische aanpak onder imkers. Wie geen eigen ‘sala’ heeft, deelt deze voorziening met anderen. Bernardino leert nog steeds bij: hij krijgt regelmatig bezoek van de afdeling technische assistentie van de coöperatie, neemt deel aan voorlichtingsbijeenkomsten en volgde cursussen aan de Universidad Austral in Valdivia.

Respectvol
Door de jaren heen is het Bernardino en zijn familie gelukt om dankzij de imkerij de woning te vergroten en een kleine pick-up truck te kopen. Vorig jaar zijn er helaas wat bijenvolkeren gestorven waardoor de oogst lager uitviel. Driekwart van zijn honing verkocht hij aan de coöperatie en de rest hield hij achter om de bijen te kunnen voederen, zodat hij geen suiker hoefde te kopen. Bernardino is tevreden met de coöperatie. Hoewel hij begrijpt dat Apicoop ook afhankelijk is van de prijsontwikkelingen op de honingmarkt, zou hij natuurlijk wel een hogere prijs willen ontvangen. Hij is met name erg te spreken over de respectvolle manier waarop het personeel van de coöperatie met de leden omgaat en over het feit dat zij al het mogelijke doen om de leden te ondersteunen.

Levert ingredienten voor