De lekkerste manier om iets goeds te doen

Coopersanta

Coopersanta is een relatief jonge coöperatie van sinaasappelboeren in de Paraná regio, ten Zuidwesten van Sao Paolo in Brazilië. Deze regio staat bekend om haar sinaasappels van goede kwaliteit: zoet, sappig en met een volle smaak. Meer dan de helft van de leden van Coopersanta was voorheen arbeider op sinaasappelvelden van grotere boeren. Dankzij de coöperatie werden zij zelfstandige ondernemers.

Coopersanta

Gevestigd in: Santa María, Alto Paraná, Brazilië
Jaar oprichting: 2007
Productiegebied: Regio Panará
Handelsrelatie sinds: 2014

Het verhaal

Kansen voor kleine boeren

De sinaasappelsector in Brazilië wordt gedomineerd door grote plantages en 3 verwerkende bedrijven die zo’n 90% van het concentraat voor export maken. Kleine boeren houden zich staande door coöperaties te vormen en gezamenlijk hun fruit aan te leveren. De 58 boeren (waaronder 9 vrouwen) van Coopersanta hebben relatief kleine boomgaarden, van zo’n 3 hectare per persoon.

Het grootste deel van hun sinaasappels verkopen de boeren onder fairtrade handelsvoorwaarden aan Citri, een verwerkingsfabriek in de regio. Citri verwerkt hun sinaasappels tot sinaasappelsapconcentraat en verzorgt de export. Een kleine 15% van het fruit van Coopersanta gaat vers naar de lokale markt, als een vorm van risicospreiding. Coopersanta levert bovendien sap aan basisscholen in de regio, in het kader van een overheidsprogramma gericht op gezonde voeding voor kinderen.

Samen gegroeid

Na een aanloopperiode van enkele jaren kunnen de leden van Coopersanta nu rekenen op een redelijk inkomen uit de verkoop van hun sinaasappels. Dankzij de coöperatie leerden ze de fijne kneepjes van productietechnieken en bedrijfsvaardigheden, zoals een ondernemingsplan maken en de financiële administratie. Van de fairtrade ontwikkelingspremie hebben de voormalige landarbeiders stukken land kunnen kopen. Ook is geïnvesteerd in aanplant van bomen, gereedschap (ladders, snoeischaren, plukzakken) en machines (tractors). Zij voelen zich nu onafhankelijker en zijn trots dat zij hun familie kunnen onderhouden met productie op hun eigen land.

Tijdens de oogst werken de leden op elkaars veld om het oogsten gecoördineerd en kostenefficiënt te laten verlopen. Ongeveer een derde van de leden huurt extra land om hun productievolume te verhogen. De leden zijn niet alleen afhankelijk van sinaasappels, maar doen aan kleinschalige veeteelt en verbouwen voedselgewassen als cassave.

Jong!

Coopersanta is een jonge organisatie. Een deel van de fairtrade ontwikkelingspremie is daarom besteed aan het opzetten van een stevige organisatiestructuur met de nodige procedures en administratiesysteem. Coopersanta heeft één betaald personeelslid en draait verder op de inzet van de leden.

De organisatie investeert in de toekomst: jongeren hebben geleerd om de sinaasappelketen en andere landbouwketens met bedrijfsmatige ogen te analyseren. Hun ondernemerszin is hiermee aangewakkerd. Zo is de trek naar de steden onder jongeren enigszins ingeperkt en worden zij enthousiast gemaakt om kansen op het platteland te zien én op te pakken.

Levert ingredienten voor