De lekkerste manier om iets goeds te doen

Nam Om

NamOm Agricultarist Group in het Noordoosten van Thailand is al jaren een succesvolle leverancier van fairtrade Pandanrijst. Sinds kort verbouwen enkele leden van de groep ook chainat, de specifieke rijstvariant die nodig is voor het maken van rijstnoedels. De fairtrade ontwikkelingspremie die Fair Trade Original voor de chainat betaalt, komt ten goede aan alle 860 leden van de boerengroep.

Nam Om

Gevestigd in: Yasothorn, Noordoost Thailand
Jaar oprichting: 2003
Productiegebied: provincies Nam Om en Puehe
Handelsrelatie sinds: 2012

Het verhaal

Tweede oogst

Door de aanhoudende droogte staat de Thaise overheid in veel rijstgebieden geen tweede oogst toe. Als het land eenvoudig te irrigeren is, bijvoorbeeld met water uit de rivier, kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Een 30-tal leden van de NamOm groep heeft land dat grenst aan de rivier Chi. Zij besloten op ons verzoek om in de rustige periode chainat te verbouwen, naast de productie van hun Pandanrijst.

Van rijst tot noedel
De verwerking begint in de rijstmolen. Daar wordt de rijst eerst enkele maanden te drogen gelegd. Een deel gaat vervolgens de slijpmachine in om er als witte rijst weer uit te komen. Het andere deel behoudt zijn bruine vliesje. Vervolgens maakt een noedelfabriek er onze witte en zilvervlies rijstnoedels van.

Extra premie
De boeren ontvangen, net als voor de Pandanrijst, voor hun chainat rijst een ontwikkelingspremie. En aangezien meerdere partijen al belangstelling hebben getoond voor de verkoop van de fairtrade noedels, kan dit een mooie aanvulling betekenen op het totaal. De premie wordt gebruikt voor projecten die de boeren zelf belangrijk vinden. In 2015 liep dit uiteen van de aanschaf van biologische mest tot de bouw van een schoolgebouw en het verbeteren van de weg.
 

Levert ingredienten voor