De lekkerste manier om iets goeds te doen

Ban Umsang

Van de 500 actieve leden van de boerenorganisatie Ban Umsang Rice Community in Noordoost Thailand, produceren 60 boeren naast rijst ook sojabonen. Hun productie is 100% biologisch. In 2014 hielp Fair Trade Original de boeren om ook het fairtrade certificaat te behalen. Zij leveren onder andere aan Northern Food Complex, de fabriek die onze Rijstazijn en Sojasaus maakt.

Ban Umsang

Gevestigd in: Yasothorn, Noordoost Thailand
Jaar oprichting: 2004
Handelsrelatie sinds: 2014

Het verhaal

Met kikkers en visjes

De Thaise koning Bhumipol was een warm voorstander van zelfvoorzienende landbouw. Inmiddels staat deze aanpak bij veel boerenorganisaties hoog in het vaandel, ook bij Ban Umsang. Naast de teelt van rijst, investeren ze in visvijvers en de teelt van andere gewassen zoals sojabonen en kruiden. Goed voor een gevarieerd dieet, maar ook voor extra inkomsten voor de boeren.

Naast de fairtrade en biologische standaarden, werkt Ban Umsang volgens het System of Rice Intensification. In plaats van het planten van bundeltjes jonge rijstplantjes, worden de plantjes één voor één uitgeplant. Dat levert een hogere productie op, én een gezonder microklimaat in de rijstvelden. Voor de boeren is de aanwezigheid van kikkers en visjes tussen de rijstplanten dan ook een goed teken.

Van oorsprong bosrijk

Om aan jonge plantjes te komen, hebben de boeren hun eigen zaaibed, de nursery. De verzorging van de plantjes vraagt nogal wat geduld en aandacht. Hoe ze dit moeten doen, leren de boeren in het trainingscentrum van Ban Umsang. Ze leren er verder de fijne kneepjes van de biologische teelt en er is aandacht voor de aanplant van bomen. Het Noordoosten van Thailand was van oorsprong een bosrijk gebied, maar daar is weinig van over.

Toekomstplannen

De activiteiten van het Learning Center worden deels gefinancierd uit de fairtrade ontwikkelingspremie. Voor de komende jaren is er een forse lijst van nieuwe activiteiten die men wil financieren uit de premie. Dit varieert van investeren in nieuwe gewassen tot een gezondheidsplan en het opknappen van het kantoor. Fair Trade Original zal een bijdrage leveren aan een marketingplan voor Ban Umsang, zodat ze meer producten kunnen verkopen aan fairtrade afnemers. Hierdoor neemt de omvang van de ontwikkelingspremie toe en daarmee de kans om de gewenste projecten te verwezenlijken.

Levert ingredienten voor