De lekkerste manier om iets goeds te doen

Fair Farming Foundation Ramnagar

Zo’n 3.000 kleine boeren aan de voet van de Himalaya in Noord-India verbouwen rijst en linzen. Zij maken deel uit van het Fair & Good programma van onze rijstverwerker in Zwitserland. Na de overgang naar biologische en fairtrade teelt hebben ze hun inkomen aanzienlijk zien toenemen. De teelt van linzen is een voorbeeld van diversificatie waarin het programma heeft geïnvesteerd.

Fair Farming Foundation Ramnagar

Gevestigd in: Uttarakhand, India
Productiegebied: Uttarakhand regio
Handelsrelatie sinds: 2016

Het verhaal

Fair & Good

Het Fair & Good programma startte in 2011 naar aanleiding van een hele serie problemen en misstanden in de rijstteelt in onder andere Noord-India. De boeren kregen slecht betaald voor hun oogst; ze bouwden schulden op door de hoge rente op leningen en de hoge prijzen van zaaigoed; de jeugd trok naar de stad; de bodem was in slechte staat door ontbossing en uitdroging; chemicaliën en olie en diesel werden inefficiënt gebruikt.

In samenwerking met diverse organisaties, waaronder universiteiten in Zwitserland en India, zette de rijstverwerker een programma op om de overstap naar biologische en fairtrade teelt te maken. De boeren leerden bovendien te werken volgens het Rijst Intensivering Systeem. Door de rijstplantjes stuk voor stuk en niet per bundel te planten en door een beter systeem van bewatering en onkruid wieden, is de opbrengst aanzienlijk gestegen. En dat terwijl het gebruik van water en de uitstoot van broeikasgassen tot 30% zijn afgenomen.

Voorbeeld van de buren
De eerste fase van het programma is succesvol afgesloten. De rijst en andere gewassen worden lokaal en internationaal verkocht tegen fairtrade handelsvoorwaarden. Het inkomen van de boeren is met 20 tot 30% gestegen. Hun risico is afgenomen door spreiding van gewassen en complete boerenbedrijven zijn vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Intussen is de volgende fase ingegaan, waarbij de succesvolle resultaten worden uitgebouwd en de boerenorganisaties versterkt. Boeren die niet bij het programma zijn aangesloten, beginnen het goede voorbeeld van hun buren te volgen.

Levert ingredienten voor