De lekkerste manier om iets goeds te doen

Sisaket Group

De Sisaket Fairtrade Farmer Group in Thailand telt inmiddels 55 kleinschalige, georganiseerde boeren. Het is onmiskenbaar een groep met pit en ondernemersgeest. Ontmoet hier Khun Orapin en Khun Orachan bijvoorbeeld, twee actieve leden van de groep. Wij gingen in Thailand bij hen langs om samen te koken en zij bezochten ons begin april in Nederland, ja ook om samen te koken! Gesterkt door producent K.R.S. Spicy Food, Fair Trade Original en goede marktontwikkelingen, grijpen zij alle kansen op het fairtrade pad. 

Sisaket Group

Gevestigd in: Noord Oost Thailand
Jaar oprichting: 2012
Handelsrelatie sinds: 2012

Het verhaal

Groeimarkt

De boeren van Sisaket begonnen in 2012 met het aanleveren van fairtrade groene en rode chilies aan KRS Spicy Food. Deze producent, vlakbij Bangkok gevestigd, verwerkt de pepers in de Thaise productlijn van Fair Trade Original. Al snel volgden citroengras en sjalotjes en daarna gember, galangal (laos) en geelwortel. Zo neemt het percentage fairtrade ingrediënten in de Thaise curry kruidenpasta’s,sambal, (wok)sauzen en soep toe, waardoor de boeren meer fairtrade ontwikkelingspremie ontvangen. Daarmee dekken ze hun jaarlijkse inspectiekosten en werken ze aan verdere versterking van hun fairtrade organisatie en verbetering van de teelt. 

Problemen gezamenlijk aanpakken

In al hun enthousiasme kwamen de boeren van Sisaket ook onverwachte obstakels tegen. Bijvoorbeeld toen zij een kas installeerden voor het drogen van een nieuwe variant rode chilies, ‘prik jai’ geheten. Deze pepersoort is onmisbaar voor de rode curry kruidenpasta, een van de hardlopers uit onze Aziatische lijn. Het telen ervan ging echter niet over rozen. Door te hoge temperaturen in de rijpingsperiode mislukte een groot deel van de oogst. Ondanks de ongemakken die dat met zich mee bracht – zoals het feit dat dit ingrediënt hals over kop elders moest worden ingekocht – was dit voor geen van de betrokken partijen reden om via de achterdeur de boerengroep te verlaten. De problemen werden aangepakt en de tweede productie verliep aanzienlijk beter.

Investeren

Bovenstaand voorbeeld illustreert hoe belangrijk het is dat alle actoren in de keten bereid zijn te investeren in verbetering van de productie en duurzame ontwikkeling, ook als het even tegenzit. Uiteindelijk is een ieder gebaat bij een sterke keten en een goede kwaliteit grondstoffen. Sisaket schoolt daarom haar leden in nieuwe landbouwmethoden. K.R.S. Spicy Food maakt goede, schriftelijke afspraken over de af te nemen hoeveelheden en de prijs, waaronder een fairtrade ontwikkelingspremie van 15% bovenop de prijs die ze betaald krijgen voor de geleverde kruiden en groenten. Fair Trade Original volgt het proces nauwlettend, zorgt dat de vaart erin blijft en biedt waar nodig een helpende hand.

Van boer tot consument

Intussen zijn de Thaise culinaire producten Fairtrade gecertificeerd. K.R.S. Spicy Food gaat nu verder de internationale markt op met haar Fairtrade assortiment. Ook de Thaise overheid ziet dat juist kwetsbare boeren bij de fairtrade aanpak baat hebben; ze betaalde daarom mee aan diverse promoties rond onze Thaise fairtrade producten in Nederland. De boeren van Sisaket zijn nu, gezien de gunstige marktverwachtingen, van plan hun groep uit te breiden. Zo groeit de keten, van boer tot consument, in kracht en in omvang.

Levert ingredienten voor