De lekkerste manier om iets goeds te doen

Nakornphet Fairtrade Sugar Cane Group

Een groep rietsuikerboeren in en rond Kamphangphet in Thailand liet weten volgens de fairtrade richtlijnen te willen werken. Begin 2014 gingen Martin Boon, Development Manager van Fair Trade Original, en onze vaste lokale begeleidster Manasnan er langs. Na dit eerste bezoek volgden diverse trainingen en bezoeken om de stand van zaken te bespreken. Ruim een jaar later zijn de 18 boeren Fairtrade gecertificeerd en leveren ze hun rietsuiker aan KRS Spicy Foods en aan andere fairtrade kopers in Europa.

Nakornphet Fairtrade Sugar Cane Group

Gevestigd in: Kamphangphet
Jaar oprichting: 2014
Handelsrelatie sinds: 2014

Het verhaal

Schitterend

Nakorn betekent muur, phet betekent diamant. De suikerrietvelden van de boeren van de Nakornphet Fairtrade Sugar Cane Group hebben als decor een bescheiden bergketen (de muur) die na een regenbui schittert als een diamant.

De 18 aangesloten boeren wonen verspreid over 6 dorpen rond het stadje Kamphangphet. Zij hebben zich verenigd om te kunnen produceren als fairtrade groep en leveren hun suikerriet aan het verwerkingsbedrijf Nakornphet Sugar Company. Dit bedrijf verzorgt voor hen ook de export van het deel van de suiker dat direct naar het buitenland gaat. Een belangrijk deel van de oogst wordt afgenomen door KRS Spicy Foods, als ingrediënt voor onder andere onze Fair Trade Original Sweet-Chili saus en de Woksaus Zoet Zuur.

Inspirerend

Zelf ‘schitteren’ de boeren ook, in hun enthousiasme en ambitie om als fairtrade producenten vooruit te komen. Martin Boon: ‘Als er een vergadering is, zitten ruim van tevoren de eerste jonge boeren al klaar. En dat ondanks de afstand die sommigen moeten afleggen. Ze popelen echt om de volgende stap te zetten. Hierdoor is het heel inspirerend om met hen samen te werken’.
 

Levert ingredienten voor