De lekkerste manier om iets goeds te doen

Safenet

Nimal en Kalyani zijn 2 van de ruim 50 kruidenboeren die in centraal Sri Lanka de specerijen verbouwen voor onze kruidenpasta’s. De boeren werken gezamenlijk onder de naam SAFENet aan de uitbouw van hun fairtrade programma’s. Fair Trade Original begeleidt hen en ook MA’s Tropical Foods, de fabriek in Sri Lanka die van de ingrediënten kruidenpasta’s maakt, speelt een belangrijke rol. Bij SAFENet zijn naast kruidenboeren ook kokosboeren aangesloten. Zij verbouwen kokosnoten voor onze kokosmelk.

Safenet

Gevestigd in: Dambulla, Sri Lanka
Jaar oprichting: 2013
Productiegebied: zuiden (kokosnoten) en centrum (kruiden) van het eiland
Handelsrelatie sinds: 2013

Het verhaal

Kruidenboeren

Tijdens de rondleiding over hun land vertelt het kruidenechtpaar alles over hun specerijen en over hun fairtrade plannen. Kalyani laat de knalrode foelie zien die als een vurig netje om de nootmuskaatnoot gevouwen zit. En wijst naar de peperplanten die weelderig door de bomen slingeren. Nimal kapt lange stokken van de kaneelstruik en doet voor hoe de bast geschild wordt. Voor hij vruchten plukt en de stammetjes kapt, doet hij in stilte eerst een kort dankritueel.

Terug op de veranda pakt Nimal de tekeningen van hun land erbij. Op het papier heeft hij de toekomstplannen helemaal uitgeschetst. "We willen het Fairtrade certificaat en zijn hard op weg. Met de opstartpremie die we nu al krijgen, plaatsen we een hek rond ons land zodat de gewassen beschermd zijn tegen de zwijnen en herten. Vooral herten houden van de blaadjes van jonge kaneelbomen. We bouwen een hut met toilet, brengen drainagegeulen aan en gaan erosie tegen. Fairtrade en organic zijn voor ons meer dan de regels die erbij horen. Het hoort bij ons leven en hoe we met mens en natuur omgaan. Als gemeenschap zorgen we voor elkaar. En voordat we iets oogsten, staan we even stil bij al het goede dat de natuur ons geeft.”

Kokosboeren

Aruna Amarasekara runt samen met zijn vrouw Manori hun kokosnotenplantage. Ze hebben een dochter en twee zoons die een beetje verlegen meehuppelen als we naar de kokospalmen wandelen. Twee grote pauwen vliegen verschrikt op. De plek is idyllisch, al zien we direct dat het land droog is, gortdroog. De kleine waterput raakt leger en leger. Aruna: "We doen er alles aan om de palmen te helpen. We kappen de beplanting onder de bomen niet zodat we zo veel mogelijk ochtenddauw opvangen. En we leggen de restanten van kokosnoten onder de bomen om verdamping tegen te gaan. Dit heb ik van mijn vader geleerd. De kwaliteit van de kokosnoten is erg goed, alleen zijn ze dit jaar door de droogte veel kleiner."

De verkoop van hun Fair Trade Original kokosmelk, levert de kokosnootboeren van SAFENet een meeropbrengst op die door de groeiende volumes flink oploopt. Samen besluiten zij waar ze dat geld aan besteden. Verbetering van de productie heeft prioriteit.

Daarnaast kozen zij voor het opknappen van de dorpsschool waar hun kinderen naar toe gaan. Ook Fair Trade Original en Jumbo Supermarkten droegen daar substantieel aan bij. De kwaliteit van het onderwijs steeg en de school trekt weer meer leerlingen. Deze vooruitgang heeft de overheid in Sri Lanka beloond met extra subsidie zodat de nieuwe voorzieningen kunnen worden onderhouden en uitgebouwd.

Levert ingredienten voor