De lekkerste manier om iets goeds te doen

Ma's Tropical Foods

MA’s Tropical Foods in Sri Lanka is een relatief klein productiebedrijf met een sociaal gezicht dat levensmiddelen produceert en verkoopt in binnen- en buitenland. Het bedrijf heeft een actief milieubeleid en richt zich op ontwikkeling door scholing van de medewerkers in hun kokosmelkfabriek en hun kruidenfabriek. En de ontwikkeling van hun toeleveranciers, de boeren

Ma's Tropical Foods

Gevestigd in: Colombo en Dambulla, Sri Lanka
Jaar oprichting: 1986
Productiegebied: verschillende regio's op het eiland
Handelsrelatie sinds: 1989

Het verhaal

Kruidenpasta’s


In Dambulla staat de kruidenfabriek van MA’s met 130 werknemers, waar kruidenpasta’s en sauzen gemaakt worden. Ook de nieuwe kruidenpasta’s van Fair Trade Original komen daarvandaan: Tandoori en Korma. Een deel van de ingrediënten is afkomstig van Fairtrade gecertificeerde boeren. We werken er met MA’s Tropical Foods aan om dit aandeel te verhogen. 

Geen kleurstof
Gerechten als Tandoori en Korma vonden hun weg vanuit India naar Sri Lanka via onder andere de intensieve handelsrelaties tussen beide landen. Veel Indiase ondernemers vestigden zich in de steden van het eiland en namen hun voorkeur voor specifieke gerechten mee. De traditionele Tandoori is een kruidenmengsel waarmee kip wordt gebakken in zogeheten Tandoori ovens. In het kruidenmengsel zit van oudsher een kleurstof die de kip een fel rode kleur geeft. Onze Tandoori bevat geen kunstmatige toevoegingen, en is daarmee minder uitgesproken rood.

Kokosmelk

Toen Mario de Alwis - oprichter en directeur van Ma’s Tropical Foods - in 2007 de kans kreeg de leegstaande kokosmelkfabriek Produce of Paradise te kopen, greep hij deze met beide handen aan. Hij knapte de installaties op, legde contact met kokosnootboeren en leidde een eerste groep van 11 mensen op om de kokosnoten te verwerken tot kokosmelk-in-blik.

Vervolgens vroeg de Alwis aan Fair Trade Original of wij belangstelling hadden voor zijn nieuwste product. Ja, dat hadden we zeker, ook al moest er aan de fairtrade kant van de zaak nog wel het een en ander gebeuren. Of misschien wel juist daarom. Want dit was voor ons een prachtige gelegenheid om een nieuwe handelsketen op te zetten onder eerlijke voorwaarden.

Inmiddels zijn de blikjes kokosmelk niet meer van het schap weg te denken. Sinds begin 2015 draagt de kokosmelk het Fairtrade keurmerk. Begin 2016 is de kokosmelkfabriek gerenoveerd. Daarmee is de capaciteit verdubbeld en zijn de arbeidsomstandigheden voor de ruim 60 medewerkers verbeterd. De Alwis kan nu op zoek naar nieuwe afnemers en naar meer boeren die zich willen aansluiten bij het fairtrade systeem.

Leverancier van