De lekkerste manier om iets goeds te doen

Jaindi Export

Jaindi Export, in Sri Lanka, koopt de kokosnoten van zo'n 300 boeren in het gebied rond Kurunegala. Dit gebied ligt in de zogeheten Coconut Triangle. Hun bruin bebaste vruchten zijn biologisch én fairtrade gecertificeerd en daardoor erg populair. Jaindi maakt er voor ons koudgeperste kokosolie van. 

Jaindi Export

Gevestigd in: Coconut Triangle
Handelsrelatie sinds: 2017

Het verhaal

Bouwen aan de toekomst

De kokosboeren zijn lid van de Small Organic Farmers’ Association (SOFA). Hier zijn meer dan drieduizend boeren bij aangesloten. De meesten van hen verbouwen biologische thee of kruiden, een kleinere groep verbouwt kokosnoten. De boeren, met een stuk land van maximaal 2 ha, volgen landbouwtrainingen en kunnen via SOFA goedkoop aan gereedschap komen. Hiermee kunnen ze hun oogst en hun inkomen verbeteren.

Duurzame teelt
Voor de fairtrade kokosnoten ontvangt de associatie een premie. Een gekozen groep boeren (het premiecomité) beslist waar dit geld voor wordt gebruikt. Investeren in duurzame teelt staat voorop. Een deel van het geld gaat naar activiteiten die nieuwe inkomsten opleveren. Zo kunnen de boeren een geit of koe krijgen en de melk verkopen. En dan zijn er sociale projecten voor onder andere drinkwater en goedkope bouwmaterialen: het hele dorp heeft er wat aan!

Geproduceerd in Sri Lanka
Jaindi heeft een actief milieubeleid en biedt haar 365 medewerkers veel extra’s. Zo kunnen ze terecht bij een opticien, deelnemen aan sportevents en een vergoeding ontvangen voor de schoolboeken van hun kinderen.

Leverancier van