De lekkerste manier om iets goeds te doen

Biofoods

Vanwege het grote succes van onze kokosmelk konden we een samenwerking aangaan met een tweede leverancier in Sri Lanka: Bio Foods. Hun fairtrade productie is deels, de naam zegt het al, ook biologisch gecertificeerd. Bio Foods heeft een eigen kokosmelkfabriek en betrekt kokosnoten van twee boerenorganisaties. 

Biofoods

Gevestigd in: Kandy
Jaar oprichting: 1993
Productiegebied: West Sri Lanka
Handelsrelatie sinds: 2014

Het verhaal

Alle schakels onder de loep

Bio Foods koopt kokosnoten van twee boerenorganisaties, beide gevestigd in de beroemde coconut triangle. In deze driehoekige regio aan de westkust van Sri Lanka groeien de meeste kokosnoten van het eiland. De twee associaties tellen samen zo’n 1.900 kokosnootboeren. Een van hen, de Marginalised Organic Producer Association (MOPA) is door Fairtrade International uitgeroepen als Best Small Producer Organisation – Asia 2014.

Biologische mest

Tijdens een bezoek aan de boeren in 2014 ontmoetten we onder anderen dhr. Kokila Subasingha. Hij is sinds 2005 lid van MOPA maar was daarvóór al actief met biologische verbouw. Hij heeft 4,5 ha grond, samen met 4 familieleden. In de productieperiode oogsten ze 2.500 kokosnoten in 45 dagen en dat is een goed resultaat. Hun koeien leveren biologische mest en voor de compost gebruikt de familie rijststro en bladeren. Ze houden een boekhouding bij waarin alle activiteiten op de boerderij worden vastgelegd.

Nieuwe hak

De boeren van MOPA zijn onderverdeeld in units, die op hun beurt verdeeld zijn in blokken. Ieder blok maakt een eigen plan voor de besteding van de fairtrade ontwikkelingspremie. Het blok van dhr. Subasinghe (19 boeren: 14 mannen en 5 vrouwen) besteedt de premie aan jonge plantjes en eenvoudige landbouwwerktuigen. Zo kreeg iedereen vorig jaar een nieuwe hak om de grond mee te bewerken. In april kreeg iedereen bovendien een Nieuwjaars presentje uit de premiepot.

Verzekering

De eerste orders zijn verscheept; nu kunnen we intensiever samenwerken met de boeren van MOPA, bijvoorbeeld door hen te adviseren bij het maken van hun ontwikkelingsplannen. Ook maken we ons hard voor een verzekering voor de kokosnootplukkers en de huskers die bij de fabriek de bast van de kokosnoot halen. Hoewel deze rondtrekkende seizoenswerkers enorm bedreven zijn in hun vak en daar ook relatief goed voor betaald krijgen, is hun werk niet zonder risico. Tot slot richten we onze aandacht op de arbeidsomstandigheden in de kokosmelkfabriek. Met deze evaluatie willen we eventuele onvolkomenheden boven water zien te krijgen en verhelpen.

Leverancier van