De lekkerste manier om iets goeds te doen

Sunstar Overseas

De Basmati rijst van Fair Trade Original is afkomstig van de grote rijstproducent Sunstar Overseas in India. Naast de verbouw, verwerking en export van reguliere rijst, heeft Sunstar een programma voor boeren die aan de voet van de Himalaya rijst produceren onder fairtrade voorwaarden.

Sunstar Overseas

Gevestigd in: Sonepat, India
Jaar oprichting: 1995
Productiegebied: Kaithal Area
Handelsrelatie sinds: 2007

Het verhaal

Droge voeten onderaan de Himalaya

Dankzij het smeltwater van het Himalayagebergte, staan de velden in grote delen van Noord India en Pakistan bijna voortdurend onder water. Dat maakt het gebied erg geschikt voor de rijstverbouw. De internationaal zeer populair geworden Basmati rijst komt hiervandaan. Maar het water zorgt tegelijkertijd voor overlast voor de bewoners van dit gebied. Met de fairtrade ontwikkelingspremie kunnen de boeren hier iets aan doen.

De Basmati rijst van Fair Trade Original is afkomstig van de boerengroep Kaithal Rice Growers Association in Noord India. De 750 aangesloten rijstboeren, verspreid over een kleine 50 dorpen, kunnen via Sunstar Overseas een groot deel van hun oogst verkopen op fairtrade voorwaarden. Dat betekent een veel zekerder afzet, een stabiele prijs en een ontwikkelingspremie. Het betekent ook dat zij zelf aan strenge milieueisen voldoen, en onderling bepalen waaraan ze de ontwikkelingspremie besteden. De staf van Sunstar Overseas, een actieve pleitbezorger van het fairtrade gedachtegoed, begeleidt hen hierbij.

Op een hoger plan

Fair Trade Original is niet de enige afnemer van de fairtrade rijst van de boeren in Kaithal. Al met al neemt de ontwikkelingspremie die ze via fairtrade klanten ontvangen, serieuze vormen aan. In 2013 was het € 100.000 euro. Daarmee worden zeer uiteenlopende projecten gefinancierd, die het leven en werken voor de boeren en hun gemeenschap letterlijk en figuurlijk op een hoger plan brengen.
Een groot project is de verbetering van de wegen, zodat zij niet langer onder water staan en vol modderkuilen zitten. De boeren kunnen nu makkelijker van hun boerderij en land naar het dorp rijden, de kinderen hoeven niet langer door het water naar school te lopen. Andere projecten zijn subsidies voor zaaigoed en bodemverbetering; een medische post; aanschaf van dekens voor de arbeiders die komen helpen bij de oogst; landbouwtrainingen voor de boeren en computertrainingen voor de hele gemeenschap. Zaken kortom die je kunt aanpakken als je eenmaal een beetje boven water komt te staan.

Van India naar het schap

Als je voor het winkelschap staat, is het niet altijd makkelijk je voor te stellen hoe die mooie lange korrels in een doosje van 400 gram daar zijn beland. Reis even mee:

Stap 1: De boeren in Khaital oogsten hun Paddy – zo heet rijst voordat de eerste bewerking heeft plaatsgevonden - en slaan dit op, in een speciale opslagplaats op hun boerderij.
Stap 2: Sunstar Overseas komt een aantal keren per jaar naar het opslagcentrum van de Kaithal Rice Growers Association, weegt de Paddy, controleert de kwaliteit en neemt het mee naar de fabriek om het te pellen en te slijpen tot mooie rijstkorrels. Er bljift daarna 70% van het volume over.
Stap 3: Sunstar Overseas, de naam zegt het al, regelt ook de export naar Zwitserland.
Stap 4: Hier vindt bij een gespecialiseerd bedrijf de laatste bewerking plaats (afslijpen, schoonmaken, selecteren, verpakken).
Stap 5: Vervolgens gaan de pakjes naar een logistiek centrum in Nederland, dat de rijst, samen met onze andere producten, op bestelling aan onze klanten uitlevert.

Goed geregeld allemaal, maar wat is de rol van Fair Trade Original, vraag je je misschien af? Wij bezoeken Sunstar Overseas van tijd tot tijd om te kijken of alles reilt en zeilt zoals afgesproken is en of we een bijdrage kunnen leveren in het ontwikkelingstraject. Verder maken we afspraken over de inkoop en vorig jaar pasten we onze verpakking aan met een nieuw design met de bedoeling nog meer consumenten aan te spreken. We hebben intensief contact met onze klanten (voornamelijk supermarkten en Wereldwinkels) en via onder andere de website en onze nieuwsbrief maken we de consument enthousiast voor onze rijst en onze manier van werken. Zodat de afzet – en daarmee de bodem onder de voeten van de boeren – stijgt.

Levert ingredienten voor