De lekkerste manier om iets goeds te doen

Turqle Trading

Turqle Trading is een marketing- en exportorganisatie in Kaapstad, Zuid-Afrika met een sterk sociaal beleid. De organisatie biedt haar producenten een breed pakket aan diensten, zoals productontwikkeling en begeleiding bij het werken volgens de fairtrade standaarden. Voor onze kruidenmolens laat Turqle Trading de ingrediënten lokaal mengen en verpakken, waarna de producten kant-en-klaar geëxporteerd worden. De meerwaarde van het productieproces blijft hierdoor in Zuid-Afrika.

Turqle Trading

Gevestigd in: Kaapstad, Zuid-Afrika
Jaar oprichting: 1997
Productiegebied: Westkaap/Oostkaap
Handelsrelatie sinds: 1997

Het verhaal

Werkgelegenheid en scholing

Het vergroten van de lokale werkgelegenheid staat hoog in het vaandel van Turqle Trading. De werkloosheid in Zuid-Afrika is de laatste jaren wel iets verbeterd, maar schommelt nog steeds rond de 25% van de beroepsbevolking. Een achterliggend probleem is dat veel werklozen niet inzetbaar zijn door hun achterstand in basisscholing.

Scholing
Turqle Trading investeert 2,5% van haar exportwaarde in de producentenorganisaties met wie zij werkt. Via de Fair Trade Trust wordt het schoolgeld voor de kinderen van de werknemers betaald. Ook de werknemers kunnen een beroep doen op dit fonds voor scholing. Door de cursussen versterken zij hun kansen op de arbeidsmarkt – binnen en buiten het eigen bedrijf. Ook sociaal komen ze sterker te staan, bijvoorbeeld door een budgettraining. Fair Trade Original heeft in 2003 de Fair Trade Trust samen met Turqle Trading opgezet, en waardeert dit beleid ten zeerste.

Keurmerk
De pepermolens van Turqle Trading dragen het Fairtrade keurmerk van Max Havelaar dankzij de fairtrade herkomst van de peper. En nu zijn ook de zoutmolens fairtrade gecertificeerd. Omdat het keurmerk van Max Havelaar geen standaard heeft voor zeezout, hebben we met Turqle Trading en zoutproducent Khoisan Salt toegewerkt naar het Fair for Life keurmerk. Nu de garantie bestaat dat het zeezout gekeurd is door een onafhankelijke inspectie-organisatie, kan dit een opening betekenen naar andere afnemers van fairtrade producten. En dat biedt perspectieven voor meer werkgelegenheid en scholing in Zuid-Afrika.

Leverancier van