De lekkerste manier om iets goeds te doen

Khoisan Trading

Khoisan Salt Trading is een klein familiebedrijf in Velddrift aan de Atlantische Oceaan. De medewerkers ‘oogsten’ het zeezout uit de zoutpannen. Dit handgeschepte zeezout is vervolgens ingrediënt van een aantal Fair Trade Original kruidenmolens. Deze dragen het Fair for Life keurmerk wanneer zeezout het hoofdbestanddeel is.

Khoisan Trading

Gevestigd in: Velddrift, Zuid-Afrika
Jaar oprichting: 1996
Handelsrelatie sinds: 1999

Het verhaal

Nieuw fonds voor de zoutwerkers

In Velddrift, waar relatief weinig werkgelegenheid is, biedt Khoisan Salt Trading 13 fulltime krachten een vaste baan. Tijdens het oogstseizoen huurt het bedrijf 10 seizoenmedewerkers in. Iedereen ontvangt een fair loon, ruim boven het minimumloon in de landbouwsector in Zuid-Afrika.

Het Fair Trade Trust van exporteur Turqle Trading betaalt het schoolgeld voor de kinderen van de vaste medewerkers. Ook investeerde dit fonds in educatieve programma’s voor de zoutwerkers op het gebied van omgang met collega’s en gezondheid & veiligheid. Seizoenmedewerkers – die jaarlijks wisselen - deden hier in een aantal gevallen aan mee. Khoisan Salt Trading zelf heeft een coaching programma dat medewerkers begeleidt in hun ambitie om door te groeien naar andere functies in het eigen bedrijf of elders.

Fair for Life
In 2015 is het zeezout fairtrade gecertificeerd door Fair for Life. Sindsdien wordt 6% van de verkoop van het fairtrade zeezout gestort in een fonds dat door de zoutwerkers wordt beheerd. Zij maken een plan om het geld op transparante wijze in te zetten voor gezamenlijk gebruik. Omdat dit nieuw is, worden ze hierbij begeleid door Turqle Trading. Fair Trade Original heeft Khoisan Salt Trading hulp geboden bij het certificeringstraject en ook bij de aanloop naar de volgende inspectie blijven we betrokken.

Het Zuid-Atlantisch zeezout wordt voorzichtig met de hand uit de zoutpannen geschept. De zon verdampt langzaam het water. Door de hoge kwaliteit van de zoutpannen wordt een zuiver zeezout geoogst. Dit zout wordt vervolgens gezeefd en met kruiden vermengd voor de Fair Trade Original grinders.

Levert ingredienten voor