De lekkerste manier om iets goeds te doen

Pinora

Pinora in Ghana verwerkt een grote variëteit aan (tropisch) fruit zoals sinaasappels, ananas en limoen tot vruchtensap. In het hoofdseizoen, dat loopt van januari tot april, verwerkt het bedrijf de sinaasappels van fairtrade boeren tot concentraat voor onze vruchtensappen. Het concentraat wordt in Nederland gemengd en verpakt.

Pinora

Gevestigd in: Asamankese, Ghana
Productiegebied: Oost-regio
Handelsrelatie sinds: 2016

Het verhaal

Actieve rol in de keten

Met een productiecapaciteit van 400 ton per dag verwerkt Pinora vers sap en concentraat voor binnenlands gebruik en voor export naar Europa en de omliggende West-Afrikaanse landen. Pinora neemt bovendien een verantwoordelijke rol op zich in de fruitketens waarin het bedrijf actief is. Zo werken ze nauw samen met de lokale boeren: ze voorzien hen van technisch advies en training en helpen bij het verkrijgen van kredieten. Door opleidingen aan te bieden en lange termijnrelaties met de boeren aan te gaan, waarborgt Pinora de betrouwbaarheid, transparantie en kwaliteit in de keten.

Investeringen
Kwaliteit en veiligheid staan bij Pinora hoog in het vaandel. Het bedrijf bekijkt momenteel waar nog verbeteringen behaald kunnen worden. Daarnaast investeren ze in nieuwe sinaasappelsoorten, die op andere momenten in het jaar geoogst kunnen worden. Hierdoor kunnen de boeren het hele jaar door oogsten en kan Pinora het jaar rond sap verwerken. Fair Trade Original is bij deze processen betrokken als adviseur.

Blijvend
Pinora is betrokken bij een programma in Ghana waaraan lokale NGOs, verwerkers, de fairtrade sinaasappelboeren, Fair Trade Original en de Nederlandse sap producent Verbruggen deelnemen. Deze samenwerking is gericht op het ontwikkelen en versterken van de fairtrade sinaasappelsapketen in Ghana door training en versterking van de boerencoöperaties, ontwikkeling op het gebied van productiviteit en kwaliteit en het maken van lange termijnafspraken tussen Pinora en de sinaasappelboeren en tussen Pinora en de Nederlandse sap producent. Hierdoor zijn de boeren verzekerd van een goede afzet tegen een eerlijke prijs, produceert Pinora voor de fairtrade exportmarkt en kunnen wij onze consumenten blijvend voorzien van Fair Trade Original sinaasappelsap.
 

Leverancier van