De lekkerste manier om iets goeds te doen

Oudam Boerderij

In 2014 startten de 224 arbeiders van de boerderij Oudam Farm als zelfstandige groep met de biologische en Fairtrade gecertificeerde teelt van rooibos. Doel is om het bestaan van de arbeiders die op de sinaasappelboerderij werken en de 25 gezinnen die er wonen, te verbeteren. De arbeiders staan voor de rooibos geregistreerd als kleine boeren, en hebben daarmee het roer in eigen hand.  

Oudam Boerderij

Gevestigd in: Citrusdal, Zuid-Afrika
Jaar oprichting: 2014
Productiegebied: Citrusdal, Zuid-Afrika
Handelsrelatie sinds: 2017

Het verhaal

Klein begin

De Oudam Farm bevindt zich vlakbij Citrusdal, aan de voet van het Cedergebergte in Zuid-Afrika. Dit is het enige gebied ter wereld waar rooibos van nature groeit. De boerderij startte in 1955 onder de naam Klein Begin en ging later samen met Old Dam. Nu omvat de boerderij 2.000 ha. en wordt de oogst van sinaasappels (in de winter) afgewisseld met die van rooibos (in de zomer, van januari tot maart). Oudam Farm levert zijn rode takjes aan Rooibos Ltd, internationaal de marktleider in rooibos thee. Rooibos Ltd staat vierkant achter de ontwikkelingen op Oudam Farm en ondersteunt de overdracht van eigendom en kennis actief.

Het arbeidersbestuur van Oudam Farm komt iedere maand bij elkaar. De acht leden dragen zorg voor een goed management van de rooibosproductie en houden vinger aan de pols wat betreft de behoeftes vanuit de gemeenschap. Met de fairtrade ontwikkelingspremie wordt geïnvesteerd in onderwijs voor jong en oud. Er is een crèche, een huiswerkklas en een computerlokaal. De kinderen gaan bovendien goed gekleed naar school. Daarnaast wordt er geld gereserveerd voor verbeteringen in het huis(houden), speciale aankopen en het pensioenfonds. Voor de nabije toekomst staat de realisatie van sportfaciliteiten op de agenda. Het bestuur organiseert regelmatig activiteiten en uitstapjes. Voor velen een unieke kans om buiten de grenzen van het dorp te komen.

 

Levert ingredienten voor