De lekkerste manier om iets goeds te doen

Ankole Coffee Union

Ankole Coffee Producer’s Cooperative Union is een relatief jonge koffiecoöperatie met een duidelijke visie voor de toekomst. In 8 jaar tijd is het aantal boerengroepen gestegen van 10 naar 17 en het totale ledenaantal is de 6.000 gepasseerd. Tegelijkertijd investeert de organisatie in kwaliteit: hun Robusta koffie werd door de Uganda Coffee Development Authority in 2011 uitgeroepen tot hoogste kwaliteit koffie die het land exporteert. Een deel van de koffie is biologisch.

Ankole Coffee Union

Gevestigd in: Ishaka, Oeganda
Jaar oprichting: 2006
Productiegebied: Zuidwest Oeganda
Handelsrelatie sinds: 2008

Het verhaal

Koffie-unie gaat voor groei

De Ankole Coffee Unie is ontstaan na een onrustige periode in de Oegandese koffiesector. Veel boeren hadden hun marktpositie en inkomen fors achteruit zien gaan. Vanaf het begin was Ankole Coffee fairtrade gecertificeerd. Fair Trade Original hielp onder andere bij het opzetten van een database systeem om de boeren en hun te verwachten oogst in kaart te brengen, en bracht de nieuwe organisatie in contact met financiers.

Eigen fabriek

In Oeganda drogen de boeren zelf hun koffiebessen na de oogst. Daarna leveren ze de gedroogde bessen aan hun coöperatie. De verwerking tot droge, groene bonen (ontpulpen, wassen, drogen, ontvliezen en sorteren) doen de coöperaties gezamenlijk. Voorheen moest Ankole Coffee deze verwerking extern inhuren; eind 2014 kon de organisatie een eigen verwerkingsfabriek in gebruik nemen. Hierdoor hebben ze meer invloed op de kwaliteit van de koffie en er blijft meer toegevoegde waarde binnen de unie.

Voordeel voor de boeren

De koffie-unie heeft fors geïnvesteerd in het kweken van koffieplantjes. De nieuwe planten dragen meer koffiebessen en zijn beter bestand tegen ziekten. Naast de Robusta zijn er ook Arabica plantjes gekweekt die het goed doen op hogere gebieden in Ankole. Dankzij de eigen verwerkingsfabriek, kunnen beide varianten gescheiden worden verwerkt waardoor de Arabica meer oplevert.

Bovendien stimuleert Ankole Coffee de leden om andere activiteiten te ondernemen naast de koffieproductie. Leden kunnen een lening krijgen om bijen te houden en de unie helpt hen bij het laten maken van bijenkasten. Bijen houden vraagt geen hoge begin-investering en levert relatief gemakkelijk extra inkomsten op. Dit programma betaalde de unie gedeeltelijk uit de fairtrade ontwikkelingspremie die door de jaren heen werd ontvangen.

Klimaatverandering

De Ankole koffieboeren zien duidelijke effecten van klimaatverandering op hun teelt. Door middel van herbebossing op en rond hun koffievelden proberen ze deze effecten tegen te gaan of op z’n minst te vertragen. De speciaal geselecteerde schaduwbomen verrijken tegelijkertijd de grond met stikstof voor de koffieplanten. Om alle inspanningen mogelijk en rendabel te maken, wil Ankole Coffee in de komende jaren doorgroeien tot zo’n 20 boerengroepen en 10.000 aangesloten leden.

Levert ingredienten voor