De lekkerste manier om iets goeds te doen

Luponde Estates

Luponde Estates bestaat uit vijf theeplantages in het Mufindi district in het Zuidwesten van Tanzania en maakt onderdeel uit van de Rift Valley Tea Company. Het klimaat en de grond van het Livingstone gebergte zijn zeer geschikt om zwarte thee te verbouwen. Op meer dan de helft van de theevelden van Luponde wordt biologische thee verbouwd. Ook kleine theeboeren in de omgeving leveren onder fairtrade voorwaarden biologische thee aan de verwerkingsfabriek van Luponde.

Luponde Estates

Gevestigd in: Zuidwest Tanzania
Jaar oprichting: 1954
Productiegebied: Mufindi district
Handelsrelatie sinds: 2011

Het verhaal

Met de hand

Het werk op de Luponde theevelden wordt vrijwel geheel met de hand gedaan. Een goede zaak, want de bevolking is in dit gebied in hoge mate afhankelijk van de werkgelegenheid op de theeplantages. En natuurlijk komt het de kwaliteit van de thee ten goede. Al sinds 1994 is Luponde fairtrade gecertificeerd. Door de jaren heen zijn de arbeidsomstandigheden voor de bijna 500 vaste werknemers en meer dan 450 seizoenarbeiders verder verbeterd. Vaste werknemers hebben een breed pakket met arbeidsvoorwaarden, waaronder huisvesting, toegang tot basisgezondheidszorg en transport voor hun kinderen om naar school te gaan.

Loonsverhoging

Na jaren onder fairtrade voorwaarden te hebben geopereerd, zijn de Joint Bodies op de vijf plantages ontwikkeld tot onafhankelijke en constructieve werknemerscomités met inspraak in de productie van de plantages en theeverwerkingsfabriek. Zij hebben onlangs een loonsverhoging weten te bereiken, iets wat voorheen onmogelijk leek.

De Joint Bodies beslissen over de besteding van de fairtrade ontwikkelingspremie die voor de thee wordt betaald. Deze is door de jaren heen geïnvesteerd in de bouw van buurthuizen, onderwijs, drinkwatervoorzieningen (watertanks), aanleg en onderhoud van bruggen en plattelandswegen, herbebossing rond de plantages en verbetering van de huizen van arbeiders. Ook kunnen de arbeiders een lening krijgen voor het starten van kleine ondernemingen en winkeltjes.

Voor de jeugd

Sinds 2004 hoeven kinderen geen inschrijfgeld meer te betalen voor basis- en voortgezet onderwijs. Toch kunnen arme families soms het lesmateriaal en uniforms niet op tijd kopen. Uit de fairtrade premie is voor dit soort situaties een klein fonds gereserveerd. Daarnaast is er, samen met Rift Valley Tea Company, geld besteed aan technische training voor jongeren. Zo kunnen zij een vak leren en zijn ze minder afhankelijk van de relatief ongeschoolde arbeid in de theesector.

Bredere basis

Naast thee van haar eigen plantages, koopt Luponde thee van zo’n 200 kleine boeren uit de omgeving. Luponde biedt hen technische ondersteuning via landbouwkundigen die de boeren van teelt- en oogstadvies voorzien. Sinds enkele jaren helpt Luponde hen bovendien om kruiden te verbouwen voor theemelanges. Dit biedt een bredere basis voor het familie-inkomen.

Levert ingredienten voor