De lekkerste manier om iets goeds te doen

Mauritius Sugar Syndicat

Rietsuiker van Mauritius heeft dankzij het tropische klimaat een goede reputatie vanwege zijn lekkere smaak. 38 Rietsuikercoöperaties hebben, grotendeels met hulp van Fair Trade Original, het Fairtrade certificaat behaald, waardoor de helft van de ca. 12.000 kleine suikerboeren op het eiland nu is aangesloten. De export van hun suiker verloopt via het Mauritius Sugar Syndicate (MSS).

Mauritius Sugar Syndicat

Gevestigd in: Port Louis, Mauritius
Jaar oprichting: 1982
Productiegebied: diverse delen van het eiland
Handelsrelatie sinds: 1999

Het verhaal

Suikereiland

Al sinds de eeuwwisseling kopen wij rietsuiker van suikerboeren op Mauritius en hebben ons jarenlang - samen met de andere betrokkenen in de keten - ingezet voor Fairtrade certificering van de suiker. In 2009 was het zover! In de suikerrietsector werken net als in de koffie veel kleine boeren die het niet makkelijk hebben. Voor hen betekent een stabiele afzetmarkt én de ontwikkelingspremie van $ 60 per ton suikerriet een belangrijke steun in de rug. 

Hagelslag en Vlokken

Dankzij het keurmerk is het aantal klanten en de afzet van rietsuiker van Mauritius onder Fairtrade voorwaarden fors toegenomen. De suikercoöperaties ontvangen op deze manier meer ontwikkelingspremie. Nu wij ook in onze Hagelslag en Vlokken rietsuiker uit Mauritius verwerken, levert dat de boeren op jaarbasis zo'n € 14.000 extra premie op. De boeren ontvangen uit de meeropbrengst onder andere subsidie voor landbouw-inputs en de kosten van het vervoer van hun suikerriet naar de suikerfabriek worden deels vergoed. Zo gaat hun netto-opbrengst omhoog. 

Levert ingredienten voor