De lekkerste manier om iets goeds te doen

Kuapa kokoo

Kuapa Kokoo in Ghana is een van de grotere aanbieders van fairtrade cacao. Omdat de organisatie een aanzienlijk deel van haar productie onder fairtrade voorwaarden kan verkopen, hebben veel dorpsgemeenschappen toegang tot extra voorzieningen als waterputten, onderwijs en gezondheidszorg.

Kuapa kokoo

Gevestigd in: Kumasi, Ghana
Jaar oprichting: 1993/1994
Productiegebied: voornamelijk in de Westelijke regio
Handelsrelatie sinds: 1993

Het verhaal

Cacao uit Ghana

Met buurland Ivoorkust is Ghana bepalend voor de cacaoproductie wereldwijd. Cacao uit deze regio is erg gewild vanwege de milde smaak. Veel cacaoboeren wonen in afgelegen gebieden, waar nauwelijks gezondheidszorg, schoon drinkwater, elektriciteit, onderwijs en verharde wegen zijn. De leden van Kuapa Kokoo verbouwen naast de cacao vaak palmolie en groenten.

Gemeenschapsprojecten
In 1995 werd Kuapa Kokoo Fairtrade gecertificeerd. Het geld van de ontwikkelingspremie wordt gestort in het Kuapa Kokoo Farmers Trust Fund, een fonds dat door een vertegenwoordiging uit de boeren zelf wordt beheerd. Zij besteden het geld voor een groot deel aan gemeenschapsprojecten (waterputten, onderwijs, gezondheidszorg), en keren een klein deel uit aan individuele boeren, als bonus of in de vorm van gereedschap. Kuapa Kokoo voert sinds enkele jaren actief beleid om kinderarbeid in de cacao-sector in Ghana terug te dringen en kinderen toegang te geven tot goede scholing, van primair onderwijs tot een technische opleiding.

Mass balance
Binnen de richtlijnen van Fairtrade International is vastgelegd dat voor een beperkt aantal producten het niet noodzakelijk is dat de eerlijk ingekochte ingrediënten daadwerkelijk in het eindproduct terecht komen. Het kan daardoor bijvoorbeeld gebeuren dat een deel van een partij ingekochte fairtrade cacaobonen gebruikt wordt voor niet-fairtrade chocolade, en andersom. Wel is gegarandeerd dat voor de verkochte hoeveelheid fairtrade chocolade de bijpassende hoeveelheid bonen tegen fairtrade voorwaarden is ingekocht. Voor de boeren maakt het dus geen verschil. Deze werkwijze wordt mass balance genoemd.

Levert ingredienten voor