De lekkerste manier om iets goeds te doen

Gebakken rijst met makreel en gewokte kool

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Gebakken rijst met makreel en gewokte kool

Ingrediënten

  • 8 el plantaardige olie
  • 2 rode uien, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 kleine groene kool
  • 350 g gerookte makreelfilet
  • 1 komkommer

En van Fair Trade Original:

  • 300 g Basmati rijst
  • Zeezout chilipeper uit de molen
  • 6 eetlepels Rietsuiker
  • 100 ml Rijstazijn

  1. Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking, maar laat het zout achterwege.
  2. Giet de rijst af en laat goed droog stomen.
  3. Verhit de helft van de olie in een wok. Voeg de ui toe en fruit deze kort.
  4. Bewaar de 4 mooiste (buitenste) bladeren van de kool en snijd de rest in hele dunne repen. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken.
  5. Voeg de kool bij de ui en wok deze enkele minuten mee.
  6. Houd de gewokte groenten apart en verhit de rest van de olie.
  7. Voeg de rijst en een flinke hoeveelheid zeezout toe en bak dit enkele minuten.
  8. Voeg de gewokte groenten bij de rijst. Verwarm de laatste paar minuten de in stukjes geplukte makreel mee.
  9. Serveer de makreelrijst met zoet-zure komkommer: verwarm de azijn en suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Schaaf de komkommer in plakjes en marineer in het azijnmengsel.

Tip: neem in plaats van makreel blokjes kip of varkensvlees. Wrijf dit dan royaal in met zeezout chili kruidenmix.

trefwoorden

Deel dit recept


Bekijk alle recepten