De lekkerste manier om iets goeds te doen

Eerlijke producten

Wij zijn het merk van de eerlijke producten. Al sinds 1959. Ons assortiment is eindeloos breed en eindeloos lekker. En met elk product doe je iets moois voor jezelf en voor een ander.

Eindeloos genieten

Binnen Fair Trade Original hebben wij een eigen manier van zakendoen. Want onze eindeloos lekkere producten hebben ook nog eens eindeloos veel effect op de makers ervan: koffieboeren in Latijns-Amerika, theeplukkers in Afrika, rijstboeren in Thailand. Ook deze lijst is eindeloos. Dit alles doen we al heel erg lang. Het is onze specialiteit, zeg maar.

We doen het ook voor jou. Zodat jij, samen met de mensen om je heen, kunt genieten van een goed product. Eindeloos.

 • 1973

  eerste eerlijke koffie (wereldwijd) uit Guatemala

 • 60%

  van de Nederlandse huishoudens koopt fairtrade

 • 1 mln

  blikjes kokosmelk verkocht in 2015

 • €1 mln

  geïnvesteerd in de groei van fairtrade (2015)

'Je kunt veel beter op een eerlijke manier met de ontwikkelingslanden handel drijven dan dat je giften schenkt.'
Oprichter S.O.S., Paul Meijs

Onze historie

 • Het begin

  1959. Een groep idealistische jongeren, aangevoerd door Enny Wolak (l), heeft in Kerkrade geld ingezameld om melkpoeder te sturen naar ondervoede kinderen op Sicilië. Het succes is zo groot, dat ze het Komitee Steun Onderontwikkelde Streken (S.O.S.) oprichten, onder leiding van Paul Meijs (r).

 • Van hulp naar handel

  Dit beeldje van een dansend paar, gemaakt in een houtwerkplaats in Haïti, is het eerste product dat de organisatie importeert, onder het motto 'geen hulp maar handel'. Het is 1967. Samen met manden en sieraden uit de Filippijnen en Macau, vliegen de beeldjes de deur uit. Eerlijke handel is een feit.

 • Eerlijke koffie

  In 1973 bestelt Paul Meijs 50.000 kilo koffie van kleine koffieboeren in Guatemala. Het is de eerste eerlijk ingekochte koffie ter wereld. Met de 1000 x 1000 actie – Crowd Funding zou je nu zeggen – lukt het om de Indio Bonen te branden, verpakken en verkopen.

 • Hoog bezoek

  De organisatie groeit. Niemand minder dan Prins Claus opent eind 1973 het nieuwe magazijn in Kerkrade. Er komen buitenlandse dochterondernemingen bij en in eigen land ontstaan regionale depots. De producten worden verkocht aan voornamelijk Wereldwinkels en (kerkelijke) groepen.

 • Verhuizing

  Na de groei volgt ook weer krimp. Op België na, worden de buitenlandse vestigingen zelfstandig. De jaren ’80 zijn geen vetpot. S.O.S. Wereldhandel, zo heten we inmiddels, sluit de depots en verhuizen in 1986 naar het midden van het land. We trekken in een oude meubelfabriek in Culemborg, een mooi stadje aan de Lek.

 • Hand- en theedoeken

  Na alle aandacht voor de levensmiddelen, ontwikkelt S.O.S. Wereldhandel een nieuwe lijn: huishoudtextiel uit India. Ook met een goed verhaal: over de wevers en, heel belangrijk, weefsters die via onze handel op het platteland van India een eerlijk bord rijst verdienen.

 • Een keurmerk

  Het Max Havelaar keurmerk betekent een doorbraak. Vanaf 1988 verkopen tal van koffiebranders in Nederland naast hun reguliere koffie ook varianten eerlijk ingekochte koffie. De consument kan nu, ook in de supermarkt, kiezen. Al onze koffie draagt sindsdien het keurmerk.

 • Fair Trade

  Het assortiment wordt verbreed met producten als thee, honing en chocola. Nog later verkopen we ook kleding en eerlijke voetballen. Er komen meer eigen winkels bij. We zoeken een eigentijdse naam en kiezen in 1994 voor Fair Trade. Nu een algemeen begrip, maar toen nog zeker niet.

 • Assistentie

  Zoals wij ambitieus zijn, zo willen ook de producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vooruit. We helpen hen met ons Assistentie Programma op het gebied van productontwikkeling, voedselveiligheid, management. Een grote hit is onze cursus stevig en economisch verpakken voor de export.

 • Geniet van uw koffie

  We sluiten de 20e eeuw af met een pleidooi voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en een stevig protest tegen bedrijven die hier niet van willen weten. Grote koffiemerken bijvoorbeeld, die hun ogen sluiten voor de vaak erbarmelijke omstandigheden op koffieplantages,

 • Op naar de supermarkt

  En nu op naar de supermarkt. Met de nieuwe merknaam Fair Trade Original en een nieuwe verpakkingslijn, benaderen we de hoofdkantoren. Begin 2006 zijn 15 producten verkrijgbaar bij Albert Heijn. Super de Boer verbindt zich aan intensieve samenwerking.

 • 50 Jaar

  En dan opeens zijn we 50 jaar. Volwassen mag je wel zeggen, en een tikje gerijpt. We vieren het met onze klanten, de handelspartners, de consumenten. Ramon Beuk maakt ter ere van het jubileum een fantastisch kookboek. En ook onze geschiedenis wordt in een boek vastgelegd.

 • Design

  In ons jubileumjaar starten we de samenwerking met Piet Hein Eek. Hoewel hij niet van reizen houdt, gaat Piet Hein mee naar Vietnam. Daar, en later ook in Thailand, ontwerpt hij vazen, houten manden en servies die stuk voor stuk succesnummers worden in binnen- en buitenland.

 • Nieuwe fase

  2013: FairForward neemt de Gifts & Living activiteiten over en blijft daarbij de merknaam Fair Trade Original gebruiken. Wij richten ons uitsluitend op food en herzien onze verpakkingen en communicatiestijl. We zijn klaar voor de toekomst.

Missie

Via eerlijke handel met handelspartners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika wil Fair Trade Original een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede. Met onze handelspartners bouwen we aan een rendabele en duurzame handelsrelatie, met respect voor ieders zelfstandigheid en eigenwaarde.

Ontmoet onze handelspartners

Onze medewerkers

Aan deze mooie missie werken we met 21 mensen. Benieuwd wie we zijn? Dit zijn de gezichten achter onze organisatie.

Onze werkwijze

Wij hebben een eigen manier van werken, gebaseerd op de principes van eerlijke handel en onze lange praktijkervaring. Wij zetten eerlijke handelsketens op en helpen kansarme boeren daaraan deel te nemen. Zo zorgen wij ervoor dat er steeds meer fairtrade producten komen en boeren een beter bestaan opbouwen.

Keurmerken

Op onze verpakkingen kan je twee keurmerken tegenkomen. Het meest voorkomende is het Fairtrade keurmerk van stichting Max Havelaar. Daarnaast voeren wij op onze biologische producten het bio-keurmerk van Skal.

 

de lekkerste manier om iets goeds te doen