De lekkerste manier om iets goeds te doen

Hagelslag: terug naar vertrouwde verpakking

02 maart 2017
Hagelslag: terug naar vertrouwde verpakking

Na een limited edition verschijnen onze hagelslag en vlokken binnenkort weer in hun vertrouwde verpakking. De fairtrade rietsuiker blijft, en daarin zit de grote winst voor de boeren van het suikereiland Mauritius.

Waarom een limited edition?

Vorig jaar wisten we na lang zoeken het fairtrade aandeel in onze hagelslag en vlokken met ongeveer de helft te verhogen. Dit lukte door samen met een nieuwe leverancier het juiste procedé te vinden om naast de fairtrade cacao ook fairtrade rietsuiker in de receptuur te verwerken. Hiermee is ook het Fairtrade keurmerk toegevoegd. De vrolijke limited edition verpakking vestigde extra aandacht op deze nieuwe ontwikkelingen. 

Waarom terug naar de vertrouwde verpakking?

We kregen veel leuke reacties op de limited edition. Maar zoals de naam al zegt, was het iets tijdelijks. Na een jaar gaan we weer over op de vertrouwde verpakking. De fairtrade rietsuiker uit Mauritius blijft met de fairtrade cacao uiteraard onderdeel van de receptuur.

Zijn de producten nu ‘klaar’?

Nee, zeker niet. Rond deze populaire strooisels speelt nog een aantal andere issues waar we druk mee in de weer zijn. Geen makkelijke kwesties om op te lossen, daarom duurt het langer dan je zou verwachten. En ook zeker langer dan wij zelf zouden willen. Maar zoals de rietsuiker een zaak van lange adem was, houden we ook wat dit betreft vol:

Melkvet
Tegelijkertijd met de overgang naar rietsuiker besloten we melkvet toe te voegen aan de receptuur van de hagelslag puur. Doel was om de witte uitslag (vet-bloem) die kan ontstaan door te hoge en wisselende temperaturen verder tegen te gaan. Dit was al jaren de grootste klacht die we over onze producten binnenkregen. De klachten zijn sindsdien fors afgenomen; daar zijn we blij mee!

Maar voor een deel van onze fans is een nieuw issue ontstaan: veganisten bleken massaal fan van onze pure hagelslag en moesten afhaken vanwege het melkvet. Samen met diverse experts onderzoeken we of er andere goede oplossingen zijn om de vet-bloem tegen te gaan.

Smaak
Ondanks alle inspanningen om de smaak gelijk te houden, krijgen we ook reacties dat de smaak iets is veranderd door alle wijzigingen. Ook dit heeft onze volle aandacht.

Traceability
In het kader van onze fairtrade doelstelling willen we meer grip krijgen op de herkomst van onze fairtrade cacao. De keten van cacaoboon tot cacaomassa en cacaopoeder is complex en wordt beheerst door een paar grote partijen. Desondanks - of juist daarom - willen we de keten van begin tot eind kennen en liefst zelf kunnen bepalen waar onze eerlijke cacaobonen vandaan komen. Dan kunnen we bijvoorbeeld extra ontwikkelingsprogramma’s bij de boeren uitvoeren, naast de ontwikkelingspremie die we altijd al voor de bonen betalen. We onderzoeken bovendien of het mogelijk is om de cacao in het land van herkomst te laten verwerken en zo lokaal toegevoegde waarde te creëren.

Reageren

Beleef de Original Food Fair overzicht Nieuw: onze koffie is klimaatneutraal