De lekkerste manier om iets goeds te doen

Alles wat groot is, is klein begonnen

23 november 2016
Alles wat groot is, is klein begonnen

Het zijn kleine pakjes en je kunt ze nog niet overal kopen. Toch zijn we nu al erg trots op onze nieuwe Korma en Tandoori curries. Ze zitten vol kruiden en specerijen die in Sri Lanka zijn verbouwd en voor de receptuur hebben we gretig gebruik gemaakt van ter plekke aanwezige kennis. Doordat we de curries ook in Sri Lanka laten maken, is de lokaal toegevoegde waarde maximaal.

Bert Jongsma, algemeen directeur: ‘ Welcome, Bert, welcome! Mario de Alwis verwelkomt mij met een brede lach en een innemende omhelzing. Ik ben als speciale gast uitgenodigd voor het 30-jarig jubileum van Ma’s Tropical Foods in Sri Lanka, dat gevierd wordt met een seminar over duurzaamheid. Ik heb een zwak voor dit sociaal bewogen familiebedrijf. Ma’s Tropical Foods maakt hier in Sri Lanka onze Korma en Tandoori curries. Tekst loopt door onder de foto.

Het bedrijf is ook de leverancier van onze succesvolle kokosmelk en al jarenlang een belangrijke handelspartner. Mario is het gezicht van Ma’s, een sociaal en gepassioneerd ondernemer. Hij runt zijn familiebedrijf met zijn zonen en geeft jonge mensen vanaf 18 jaar een startbaan. Hier wordt voor je gezorgd, dat gevoel krijg je heel sterk. De jonge medewerkers kunnen een vak leren, sparen voor hun volgende stap en zo werken aan hun toekomst.

Even wat eten
Het mooie is dat Mario enorm van koken houdt. In de fabriek heeft hij een kookstudio en iedere keer als je langs komt moet je ‘verplicht’ even wat eten. Een bezoek is pas compleet als je alle nieuwe curries hebt geproefd. In Sri Lanka heeft hij het succesvolle merk Ma’s Happy Life Kitchen op de markt gebracht, dat als top of the bill bekend staat vanwege de unieke smaak. Wat is die man trots op wat hij doet!

Onbegonnen werk?
In de curries zijn kaneel, peper, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom van de kruidenboeren verwerkt. Daarmee vormen deze Fairtrade gecertificeerde ingrediënten, samen met de Fairtrade kokosolie, 31% tot 36% van het geheel. Dat percentage willen we verhogen door de boeren ook fairtrade basilicum, gember, geelwortel, chili, ui en koriander te laten verbouwen. Onbegonnen werk? Niet voor ons. Wat we in Thailand tot stand hebben gebracht, moet ook mogelijk zijn in Sri Lanka. Als iedereen, van boer tot consument meedoet, gaat het ons lukken om het culinaire schap in de Nederlandse supermarkt een stuk eerlijker te maken. Voor minder doen we het niet.

Waar de kokosnootboeren al grote stappen op het fairtrade pad hebben gezet, staan de kruidenboeren in Sri Lanka aan het begin. Fair Trade Original heeft ongeveer 50 kruidenboeren training gegeven waardoor zij het fairtrade certificaat konden behalen. In 2014 hebben de boeren samen een vijfjarenplan opgesteld. Het begint bij het opbouwen van een sterke boerencoöperatie en het ontwikkelen van goede landbouwpraktijken: geen kwestie van grote passen snel thuis.

Kleinschalig
De kruidenboeren vind je in het heuvelachtige binnenland van Sri Lanka, in het district Matale. Sri Lanka heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, maar het verschil tussen het rijke Colombo, de hoofdstad, en het binnenland is groot. Het is heel kleinschalig, handmatig werk dat de boeren doen. Zij verbouwen hun kruiden op een stuk grond dat gemiddeld genomen kleiner is dan een voetbalveld. Maandelijks verdienen zij hiermee rond de 250 euro. De boeren leiden daardoor een eenvoudig bestaan en het is een uitdaging om voldoende geld over te houden om de kinderen naar school te laten gaan.
Tekst loopt door onder de foto.

Waar de kruidenboeren eerst vooral op de lokale markt actief waren, openen wij de deur naar een veel grotere, buitenlandse markt. Onze premie van 15% bovenop de marktprijs geeft een enorme stimulans. Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Ma’s Tropical Foods overhandig ik de boeren een cheque van 5.000 euro. Dat is een enorm hoog bedrag voor hen en een extra stimulans om te professionaliseren. Een stevige aanmoedigingsprijs, zo gezegd.

Op naar het succes!
De bal ligt nu bij ons. Want wij gaan ervoor zorgen dat de Korma en Tandoori succesvol worden in Nederland. We zijn eigenwijs: alles wat nu groot is, is ooit klein begonnen is onze filosofie. De producten kloppen, wij geloven erin en lijnen alles en iedereen op om een doorbraak te creëren. Dus vraag ernaar in de winkel. Daar maak je boeren die de peper, kaneel, kruidnagel, gember en kardemom verbouwen enorm blij mee!’

PS Je vindt Korma en Tandoori al bij veel Jumbo-vestigingen, Wereldwinkels en Waar.

Reageren

Dank voor jouw aandeel overzicht Jumbo truck in Ghana