De lekkerste manier om iets goeds te doen

Romige hardloper nu ook biologisch!

25 juni 2015
Romige hardloper nu ook biologisch!

In een geurige curry, exotisch toetje, je fruitige smoothie. Opgeklopt tot slagroom of als vegan-variant voor koffiemelk; wat kun je níet met kokosmelk? Onze blauwe blikjes kokosmelk zijn niet voor niets zo super-populair. En nu voegen we daar een nieuwe groene variant aan toe: een biologisch zusje.

Kokosmelk die én fairtrade én biologisch is. In een blikje dat handig is voor de wat kleinere huishoudens. Heerlijk vol en romig van smaak en direct al verkrijgbaar bij Albert Heijn, Wereldwinkels en de winkels van Waar.

Onze nieuwe biologische kokosmelk komt uit Sri Lanka. De boeren werken volgens strenge milieuregels om goed voor hun bodem en hun kokosbomen te zorgen. Zo gebruiken ze natuurlijke mest van hun koeien en maken compost van rijststro en bladeren. Vanwege die secure werkwijze kunnen we de kokosmelk hartstikke biologisch noemen.


De boeren houden een boekhouding bij – ja deels met een krijtje - waarin alle activiteiten rond de productie worden vastgelegd. Dat betekent ook dat de kokosnoten van begin tot eind gevolgd worden en traceerbaar zijn.

Na de pluk wordt de bast van de kokosnoten gehaald. Vervolgens gaan ze per vrachtwagen naar de verwerkingsfabriek in Kandy, waar ze met evenveel zorg worden behandeld. Binnen een paar uur zitten ze geperst en al in blik, bijna net zo vers als verse kokosnoten. En dan is het jouw beurt om ermee aan de slag te gaan. Kijk in onze receptenrubriek voor nieuwe inspiratie. Hieronder geven we je vast een heerlijk voorproefje.

Recept: Ananas tarte tatin met kokosroom

Ingrediënten

Bladerdeeg, 4 plakken, ontdooid
Boter, 80 g
Citroensap, 1 el
Gember, stukje van 1 cm, fijn geraspt

En van Fair Trade Original:
Ananas, 4 schijven
Rietsuiker, 80 g
Biologische kokosmelk, blikje 270 ml, uit de koelkast
Honing vloeibaar

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Laat de rietsuiker in een pan met dikke bodem op laag vuur karamelliseren. Voeg, wanneer de suiker bruin kleurt en bubbelt, citroensap, boter en gember toe, laat smelten en verdeel over vier ramekins.
3. Leg de ananasschijven erin en vouw een plakje bladerdeeg over de schijven. Bak de tarte tatins in 15-20 minuten gaar.
4. Schep het dikke gedeelte van de kokosmelk (zet het blik hiervoor in de koelkast) en doe in een maatbeker. Zet er de staafmixer even op en klop lobbig.
5. Draai de ramekins om op vier bordjes en serveer met een dot kokosroom en honing.

Recept: Vanja van der Leeden

Reageren

Jaarverslag 2014 overzicht What's in it for me?