De lekkerste manier om iets goeds te doen

Van eigen kwekerij

09 maart 2015
Van eigen kwekerij

Ana Julia Montenegro, 32 jaar, heeft 4 manzana land met koffie op haar naam staan. Met hulp van de coöperatie kweekt ze zelf jonge plantjes in de strijd tegen koffieroest.

Rogier Verschoor, development manager: ‘De velden met oudere koffiestruiken van Ana Julia, in het noorden van Nicaragua, zijn de voorgaande jaren getroffen door koffieroest. Koffieroest is een agressieve schimmel, die ook de koffiestruiken van veel van haar collega’s heeft aangetast. De oogsten liepen hierdoor sterk terug.

Toen ik Ana Julia eind vorig jaar bezocht, was zij begonnen om haar struiken te vervangen door nieuwe, zelfgekweekte plantjes. Ze doet dit stap voor stap, om niet in één keer zonder koffie en dus inkomsten te komen te zitten. Van koffiestruiken met relatief goede opbrengst selecteert zij bessen die ze met organische mest in kleine zakjes plant en in een kwekerijtje zet in de buurt van het te vervangen koffieveld. De stekjes worden uitgeplant aan het begin van de regenmaanden als ze behoorlijke wortels hebben ontwikkeld. Vrijwel alle boeren hebben zo hun eigen kwekerij.

Ana Julia weet zich bij de renovatie van haar kleine 3 ha. koffievelden gesteund door Soppexcca, de unie van koffiecoöperaties waarbij ze is aangesloten. En dat is maar goed ook, want deze aanpak brengt niet alleen veel werk en kosten met zich mee, maar betekent ook dat ze zeker drie jaar inkomen mist van ieder veld dat ze onder handen neemt. Een nieuwe koffiestruik geeft doorgaans pas in het vierde jaar een rendabele oogst.

De veldwerkers van Soppexcca geven extra trainingen en technische ondersteuning aan de aangesloten boeren en boerinnen. Zij leren hoe ze koffieroest kunnen herkennen en hoe ze goede planten kunnen selecteren en kweken voor de renovatie. Ook biedt Soppexcca via de aangesloten dorpscoöperaties leningen om de financieel moeilijke tijd te overbruggen. Alleenstaande vrouwen krijgen hierbij in zekere mate voorrang.

Intussen ziet Ana Julia kans om actief lid te zijn van het onderwijscomité van de dorpscoöperatie. Want ook haar dochtertje ziet ze liefst zo verantwoord mogelijk opgroeien.’

Reageren

Gelukkig Nieuwjaar! overzicht Met de felicitaties!