De lekkerste manier om iets goeds te doen

Kamperen bij de boer

27 juni 2014
Kamperen bij de boer

Nog geen vakantie geboekt? Misschien is dit een idee: kamperen bij de boer in Thailand: localalike.com. Dat is ook wat wij deden bij Khun Pimpa, fairtrade rijstboerin. Wakker worden met een kakafonie van vogelgeluiden, smullen van zelf verbouwde producten en de hele dag beesten om je heen. Maar ook: biologische mest maken, slapen op de grond en heel vroeg weer op.

Katrien Kloos, Communicatieadviseur – We werken en slapen bij Khun Pimpa, een vrolijke, stoere vrouw van rond de veertig. Met haar man en twee zoons runt ze een boerderij in Ban Duan, een gehucht in Noordoost Thailand. Ze heeft drieenhalve hectare rijst, tien buffels, varkens, kippen, ganzen en heel veel energie. Als ze ons ontvangt, staan de emmers met schillen en kokosrasp al klaar. We kunnen meteen mee naar het kippenhok. Nog voor de deksel van de emmer is, worden we al door de kippen aangevallen. Terwijl wij voeren raapt Pimpa de eieren. 

Gratis biogas

Achter de dierenhokken liggen de goudgele rijstvelden. Pimpa verbouwt verschillende soorten. Donkerrode, extra voedzame zilvervliesrijst voor haar familie en pandanrijst voor de export. Het gebied rond Ubon is wereldberoemd. Nergens ter wereld maken ze zulke geurige pandanrijst als die van hier. Pimpa verbouwt biologisch. Ze gebruikt geen kunstmest, maar verzamelt de poep van haar buffels, varkens en kippen in een put achter de stal. Ze voegt speciale micro-organismen toe en roert de mest regelmatig om. De vrijkomende gassen vangt ze op in een plastic ballon boven de put. Er loopt een slang naar de keuken onder het afdak en zo heeft ze gratis biogas om op te koken.

Dierenarts

Pimpa’s man, Khun Tawee, is dierenarts. Trots vertelt ze dat hij is uitgeroepen tot vrijwilliger van de streek, omdat hij ook armere dorpelingen helpt als hun varkens ziek zijn of hun buffels moeten bevallen. De posters met zijn benoeming hangen nog verbleekt in het dorp. Weer terug bij de boerderij klinken schelle vogelgeluiden. Een waakse Beo en een roofvogel laten van zich horen. Ze zijn ooit als weesjes bij de dierenarts afgeleverd. Hun kooien staan open, maar ze willen niet meer weg. De beesten hebben het hier goed.

’s Middags is het Tawee die de vissen vangt. Hij gooit een net uit in de vijver achter de boerderij en loopt het water in. Met twee joekels komt hij boven. 's Avonds liggen ze geroosterd op ons bord. Stengels citroengras steken wild uit hun bek en buik. Ze smaken heerlijk puur en verser dan vers. We eten ze met gestampte knoflook, uitjes, pepertjes, citroen en vissaus. Het beste Thaise restaurant kan hier niet aan tippen.

Toekomst

Terwijl de avond valt, vertelt Pimpa over de toekomst van de boerderij. Over haar zoons die werken en studeren in Bangkok. Ze krijgen alle vrijheid om ervaring op te doen en meer van de wereld te zien. Zullen ze daarna terugkomen naar het dorp? Pimpa denkt van wel. Om op hun manier de boerderij te runnen. Een van haar zoons wil hier misschien een farm stay beginnen. Zodat mensen kunnen kennismaken met het boerenleven, precies zoals wij dat nu doen.

Farm Stay

Twee dagen later op het vliegveld in Ubon lezen we in de Bangkok Post over bekroonde duurzame initiatieven. Befriend a farmer: Thaise consumenten nemen rijst af direct van een biologische boer die ze zelf uitzoeken. De boer, de rijst, de klant, het milieu: iedereen wordt er beter van. Andere winnaar is Local Alike. De authentieke ervaring op het platteland: kamperen bij de boer. Khun Pimpa en haar zoons, ze zitten op het goede spoor!

Reageren

De mooiste school van de wereld overzicht Mooie zoektocht