De lekkerste manier om iets goeds te doen

Mooie zoektocht

05 juni 2014
Mooie zoektocht

In het noorden van Nicaragua staan de koffiestruiken momenteel in bloei. Soms wel voor de derde keer. Nu het ook regent, belooft er opnieuw een goede oogst aan te komen. 

Rogier Verschoor, Development Manager: Terwijl ik kennismaak met nieuwe coöperaties, merk ik dat veel koffieboeren hun lessen geleerd hebben van de koffiecrisis vlak na de eeuwwisseling. Ze hebben een meer gevarieerde boerderij en verbouwen nu ook maïs, bonen, groenten, fruit om niet te zeer afhankelijk te zijn van koffie alleen. Daarbij maken ze slim gebruik van schaduwbomen: je ziet koffie in combinatie met bananenplanten, citrusbomen en bomen voor het hout. De koffievelden zijn bovendien vaker van elkaar gescheiden om de verspreiding van ziektes tegen te gaan. En juist kleinere boeren zijn veelal overgestapt naar lagere plantdichtheid. De koffiesector is kortom in ontwikkeling.

Pas op de plaats

Qua organisatieontwikkeling is de sector ook in beweging. Echter, dit verloopt minder positief. Organisaties die bekend stonden als sterke clubs, zitten in de problemen vanwege gespeculeer met koffie zonder de grillen van de exportmarkt goed te begrijpen (als dat al mogelijk zou zijn..) of vanwege te snelle groei of slecht uitgezette kredietportefeuilles. Veel coöperaties hebben schulden weten te dichten met het aangaan van nieuwe, nog hogere leningen. Een aantal is onder curatele gesteld.

Het eind van het liedje is dat boeren er de dupe van kunnen worden. Straks komen ze zonder goede dienstverlening te zitten: zonder krediet op gezette tijden in de productiecyclus, zonder stekjes voor nieuwe aanplant, zonder advies bij plagen of ziektes, zonder opkoop tegen een nette prijs. Soppexcca, één van onze koffiepartners, doet heel bewust een pas op de plaats en wil niet groeien in ledenaantal, maar consolideren wat ze heeft.

Regen

Blijkbaar had ik in de slipstream van mijn vliegtuig veel regen meegenomen. Het maakt de wegen in de bergen een stuk levendiger (sommigen lijken meer op bergstroompjes) en de oversteek van riviertjes een stuk spannender. De daken van huizen van de meeste kleine boeren zijn van ijzeren golfplaten; om boven het geluid van de harde regen uit te komen, is een flinke aanslag op mijn stembanden.

Boeren zijn blij met de regen, want er was juist droogte voorspeld en nu valt er toch een behoorlijke hoeveelheid om maïs, bonen, sorghum te zaaien. Voor de koffie zijn de regens ook goed. Lagere velden hadden al één of twee bloeiperiodes gehad en kunnen nu in de derde bloei komen. Hogere velden staan net in de eerste bloei en met deze regens gaan de vruchten zich goed ontwikkelen, verzekeren de boeren me. Zolang de regenval maar niet zo hard is dat de bloemen beschadigen. Tja, het is en blijft landbouw: afhankelijk van de natuurlijke elementen!

Professionaliteit

Een goed inkomen verdienen aan koffie is niet alleen een kwestie van genoeg produceren en verkopen. Het vergt behoorlijk wat ondernemerskwaliteiten. Inspelen op de koffiemarkt met al z’n certificering en classificering; je aanpassen aan ziektes, plagen en klimaatverandering; een verantwoord risico nemen in leningen; werken vanuit een gedegen organisatie als basis. Het vergt professionaliteit. Lang niet alle kleine boeren en coöperaties hebben dat in huis. Een mooie zoektocht om te kijken waar wij kunnen bijspringen.

Reageren

Kamperen bij de boer overzicht Rice & Shine!