De lekkerste manier om iets goeds te doen

Rice & Shine!

13 mei 2014
Rice & Shine!

Waarom zou je in de supermarkt producten van Fair Trade Original pakken? Is het echt zoveel beter voor de mensen die het maken? Benieuwd naar het antwoord op deze vragen, reisde Viva-journalist Esma Linnemann mee naar Noordoost Thailand, waar de boeren onze rijst verbouwen en chilipepers voor onze Curry kruidenpasta’s. Lees in Viva deze week het verslag: Rijst & Shine.

Katrien Kloos, Communicatieadviseur. "Beschouw mijn boerderij als jullie thuis. Vanaf nu zijn jullie mijn dochters.” Rijstboerin Khun Pimpa ontvangt ons met een stralende glimlach en een groot hart. Viva-journalist Esma Linnemann, fotograaf Natasja Noordervliet en ik, we zijn te gast op haar boerderij. We werken, koken en eten met Pimpa en haar familie. Slapen doen we buiten op de veranda, naast de stal met stampende buffels. Twee dagen leven we het leven van een fairtade rijstboerin. En dat is niet voor de poes.

Flink buffelen

's Ochtends vroeg ontfermt Khun Pimpa zich als eerste over haar buffels. Ze brengt ze uit de stal naar een waterplek in de buurt. De grote, vriendelijke beesten betekenen veel voor haar. Ze zijn haar spaarbank, haar tractor, en een gratis bron van biologische mest en biogas om op te koken. Voordat de zon te heet wordt, zorgt ze ervoor dat de buffels koel bij het water staan.  

Daarna is het tijd voor de andere dieren. We voeren de varkens, de ganzen en de kippen. Achter de dierenhokken liggen Pimpa's goudgele rijstvelden. Omdat ze dichtbij de rivier woont, kan ze twee maal per jaar oogsten. Ze verbouwt volledig biologisch en fairtrade. “Als je weet hoe je van de poep van je buffels biologische mest kunt maken, spaar je veel geld uit omdat je geen dure kunstmest hoeft te kopen. Je put de grond niet uit en je verbouwt ook de lekkerste biologische rijst.”

Kokosnoot

Esma krijgt en een stevig sikkelvormig mes in haar hand om de rijsthalmen af te snijden en op een dorsplank uit te slaan. Grote korrels vliegen in het rond. Fotograaf Natasja legt alles vast voor het Viva verhaal. Als we daarna bijkomen onder het afdak, hakt Pimpa een kokosnoot voor ons open. Met het verse kokoswater lessen we onze dorst. Haar zus en haar nichten zijn intussen druk met een lekkernij voor de lunch. Ze vullen een uitgeholde pompoen met een mengsel van kokosmelk, rietsuiker en de eieren die we bij de ganzen hebben geraapt. Of Esma even kan meehelpen met het raspen van de kokos...

Krijg je de smaak al een beetje te pakken? Lees dan het hele artikel in Viva

Reageren

Mooie zoektocht overzicht Vietnamees Street Food: phở en xôi