De lekkerste manier om iets goeds te doen

Vietnamees Street Food: phở en xôi

06 mei 2014
Vietnamees Street Food: phở en xôi

Iedere ochtend om half zeven nemen we plaats op kleine, felgekleurde plastic stoeltjes, zoals wij die in Nederland in een speelhoek voor kinderen neerzetten. Ik manoeuvreer mijn lange benen onder het lage tafeltje en buig mij over een grote dampende kom phở, rijstnoedelsoep. 

Mirjam Letsch, auteur Streetfood Vietnam - De beroemde phở (spreek uit ‘feu’), dé soep van Vietnam, is street food pur sang. Over het algemeen wordt de soep bereid met rund- of kippenbouillon waaraan rijstnoedels worden toegevoegd en die vervolgens op smaak wordt gebracht met verschillende verse groene kruiden en smaakmakers. Phở eet je op straat, op de stoep voor één van de vele stalletjes, op kleine krukjes in vrolijke kleuren en gebogen boven kleine tafeltjes.

Als ik in Hanoi ben, vind ik het heerlijk om heel vroeg te wandelen rondom Hoan Kiem, een groot meer in de stad. En ik niet alleen. Ik deel de ochtend met een heleboel oudere vrouwtjes. Vrouwtjes, want ze zijn klein en dragen kleine pyjama’s met bloemetjes en doen oefeningen om fit te blijven. Ik zie een groepje van rond de twaalf in een kring staan, allemaal licht gebogen, en allemaal roffelen ze met gebalde vuistjes op de onderrug van hun voorganger: massage. En maar kwekken! Verderop zit een vrouw gehurkt bij een kleine cassetterecorder. Een moment later staat een grote groep prachtige, vertraagde bewegingen te maken (tai chi). Krakende Vietnamese muziek geeft aan wanneer er van houding veranderd moet worden. Ik moet veel gaten in het plaveisel zien te ontwijken, net als bananenverkopers, thermosflessen met groene thee, een weegschaal en andere obstakels. Bij de grote mand met pakketjes kleefrijst (xôi) blijf ik staan en bestel het tweede deel van mijn ontbijt.

Overal in Vietnam kom je op straat xôi verkopers tegen. Hun gestoomde kleefrijst vervoeren ze in een đòn gánh tre, een juk met bamboe manden of in manden op een fiets. Daarna stallen ze, zittend op straat of trottoir, hun koopwaar uit in grote schalen met stukjes bananenblad die dienst doen als schoteltje, of de allermooiste: holle bamboestokken gevuld met kleefrijst. Er bestaan een heleboel varianten: xôi lạp xường (kleefrijst met Chinese worst), xôi thịt (met vlees), xôi trứng (met ei), xôi đậu đen (zwarte bonen), xôi vừng (sesamzaad), xôi dừa (kokos) en xôi xéo (groene mungbonen). Die met kokossaus zijn ook bij mij thuis favoriet, perfect te maken met de Fair Trade Original kokosmelk die mooi romig is.

Zelf al dit lekkers proeven? Het nét uitgekomen kookboek Street Food Vietnam (opvolger van Kookboek van het Jaar 2013 winnaar Street Food India) staat bomvol heerlijke recepten! Meer informatie op www.streetfood-world.com

Reageren

Rice & Shine! overzicht Een heerlijk bij-effect!