De lekkerste manier om iets goeds te doen

Proeven in Groningen

21 februari 2014
Proeven in Groningen

Afgelopen dinsdag reisde onze collega Saskia van der Laan naar het hoge Noorden met Mario de Alwis, kokosmelkproducent uit Sri Lanka, en zijn zoon Maliek. Doel was om een tweetal Jumbo supermarkten te bezoeken en in Jumbo Euroborg een kookdemonstratie te geven. Met uiteraard de eigen fairtrade kokosmelk in de hoofdrol.

Saskia van der Laan, Accountmanager: ‘Ik haal Mario en Maliek ’s ochtends vroeg op bij hun hotel in het centrum van Utrecht. Onderweg naar Groningen vertel ik over de polders en bespreken we de mogelijkheden om een windmolen energie te laten leveren voor de kokosmelkfabriek. Ik probeer ook nog wat interesse te kweken voor de vele olympische medailles van onze schaatsers, maar dat is aan deze heren niet besteed. Logisch, hun favoriete sport is cricket.

Vader en zoon de Alwis onderstrepen met dit uitstapje de bijzondere band die hun bedrijf Ma’s Tropical Foods heeft met de Jumbo supermarkten. En die band deel ik, want in 2012 bezocht ik samen met een groep Jumbo medewerkers Sri Lanka. We hielpen daar met het opknappen van de slaapvertrekken van de medewerkers van de kokosmelkfabriek.

“Een van onze waardes is delen” legt Paul Papo, mede-eigenaar van een groep Jumbo-filialen in Noord Nederland, later op de dag uit. “We kijken met elkaar naar wat we hebben, en wat we met anderen kunnen delen. Dat kan kennis zijn, of vaardigheden. In dit geval knapten onze collega’s slaapvertrekken op van mensen die in heel andere omstandigheden leven.” Douwe Hardenberg vult aan: “Bij terugkomst hebben we in de verschillende kantines aan onze collega’s onze foto’s en filmpjes laten zien en verteld over onze ervaringen. Het was absoluut een bijzondere reis die ik niet snel zal vergeten. Je gaat ook anders tegen het leven hier aan kijken, je ziet beter hoe goed we het hebben." Douwe ging indertijd mee op reis en is nu vanuit de Jumbo-vestiging in Drachten naar de Euroborg gekomen om met Mario en Maliek herinneringen op te halen.

Mario de Alwis boven de kookpotten in gesprek met (v.l.n.r.) Douwe Hardenberg, Pieter Kuizenga en Paul Papo van Jumbo en met Saskia van der Laan van Fair Trade Original.

Na de winkel bekeken te hebben – “zo’n grote winkel kennen we in Sri Lanka niet” – en vooral natuurlijk het schap met de kokosmelk, gaan we naar de kookstudio in de winkel. Geluk is koken voor je dierbaren. Zo verwoordt Mario zijn passie voor koken. Even later laat hij zien en ruiken wat hij daaronder verstaat. Alle aanwezigen eten er smakelijk van mee. De betrokkenheid van Jumbo met de kokosmelk krijgt in 2014 een vervolg: de supermarktketen financiert de renovatie van een school in het dorp waar de kokosnootboeren wonen. Ik vind het een mooie gedachte dat we er zo in slagen om ons verhaal ook in de supermarkt voor het voetlicht te brengen. Zowel op de winkelvloer als in de kantine.

Op de terugweg luister ik op de radio naar de 10 kilometer heren. Sven wint zilver. Ik probeer maar niet aan mijn twee gasten uit te leggen waarom dat een drama is.”

Reageren

Op de kaart overzicht Enerverend weekje Thailand