De lekkerste manier om iets goeds te doen

Carmenère: een bijzondere druif

20 januari 2014
Carmenère: een bijzondere druif

De wijnkenners onder ons hebben ‘m vast al eens geproefd: de karakteristieke Chileense rode wijn Carmenère. Een relatief onbekende druif, maar heel toegankelijk.
Ontdek ‘m zelf!

Yvonne Janssen, Product Manager: Op reis door Chili dronk ik deze ontdekking voor het eerst. Het peperige en stevige van deze fruitige wijn smaakte heerlijk bij een ‘beef de lomo’ (ossenhaas). Eenmaal thuisgekomen kocht ik hem weer en bleek hij veelzijdig te combineren met uiteenlopende gerechten en hapjes.

Typisch Chileens

De Carmenère is tegenwoordig een typisch Chileens druivenras. Aan het begin van de 19e eeuw werd hij op grote schaal verbouwd in Frankrijk. Maar na 1870, door de uitbraak van de bladluis Phylloxera, is hij daar bijna volledig verdwenen. En ook in Italië komt het ras nog mondjesmaat voor.

Ideaal wijnland

De eerste Carmenère wijnstokken werden rond 1850 naar Chili gebracht, een ideaal wijnland. Aan deze kant van het Andes gebergte lopen ontelbare riviertjes van de bergen naar de zee, wat het irrigeren van de wijngaarden heel gemakkelijk maakt. De wijnproducenten kunnen vaak zonder gebruik van insecticiden en onkruidverdelgers produceren. En ook het warme klimaat draagt eraan bij dat van deze speciale druif een heerlijke wijn kan worden gemaakt.

Kwaliteit

Vinos Lautaro is het wijnmerk van 22 samenwerkende boeren die hun krachten bundelden versus de grote wijnhuizen in Chili die de markt geheel naar zich toe trokken. De boeren slaagden er gezamenlijk in hun productie en de kwaliteit van hun wijn te verbeteren. De ontwikkelingspremie die zij ontvangen voor hun Fairtrade gecertificeerde wijn, besteden ze onder andere aan een ziektekostenverzekering en studiebeurzen voor hun kinderen.

Stijl van de wijnmaker

Bij een eerder bezoek aan de wijnmakers van Vinos Lautaro in Chili had ik hun Carmenère al opgemerkt. Toen kozen we voor een andere variant, maar hij bleef op mijn lijstje staan. Ook nu bij het selecteren waren we meteen verkocht. De stijl van de wijnmaker past in mijn ogen heel goed bij onze wijnliefhebbers.

Kruidig

De smaak van onze Carmenère is kruidig & aromatisch. Hij smaakt mooi rond, met veel fruit zoals bramen en bosbessen. In de afdronk proef je een klein pepertje. Hij smaakt lekker bij lamsvlees, gegrild vlees of belegen romige kazen.

Reageren

Theezakjes bomvol goeds overzicht Dubbele oogst in Zuid‑Afrika