De lekkerste manier om iets goeds te doen

Nieuwe vooruitzichten op de pampa

03 december 2013
Nieuwe vooruitzichten op de pampa

Als kersverse Development Manager bij Fair Trade Original trok ik half oktober naar Argentinië om me onder andere te verdiepen in de pindasector.

Rogier Verschoor, Development Manager: Fair Trade Original heeft olijfolie uit Argentinië in het assortiment. Echter, het land biedt meer fairtrade producten die voor ons interessant kunnen zijn, waaronder pinda’s.

Pinda’s zijn een belangrijk exportproduct voor Argentinië. Ze worden voornamelijk verbouwd op de vruchtbare vlakten van de ‘pampa humeda’ in het centrum van het land. De Argentijnen eten zelf amper pinda’s, maar verschepen ze op grote schaal naar Europa om te worden verwerkt tot saus, snack of pindakaas. Tot op heden is er geen pinda onder fairtrade keurmerk het land uit gegaan. En dat terwijl er wel alle reden is om kleine pindaboeren een eerlijk alternatief te bieden.

Rond de eeuwwisseling waren er zo’n 2.000 kleine en middelgrote boeren op de pampa humeda die zich hadden georganiseerd in sterke coöperaties en via deze weg hun pinda’s verkochten aan lokale opkopers en exporteurs. Ná 2001, het jaar waarin de overheid een grote liberalisering van de economie doorvoerde, zetten opkopers en exporteurs met buitenlands geld hun eigen productie op: grootschalige landerijen met geautomatiseerde productietechnieken. De prijs die de kleinere boeren kregen voor hun pinda’s kelderde. Nu zijn er nog zo’n 300 tot 350 pindaboeren over in de regio; velen zagen zich gedwongen hun land te verkopen en de jongeren zoeken hun heil in de stad.

Met collega Martin Boon bezocht ik een coöperatie van kleine boeren die de mogelijkheid om hun pinda’s onder fairtrade voorwaarden te verkopen, met beide handen aangrijpt. Inmiddels zijn er gesprekken gaande tussen hen en de lokale vertegenwoordiging van Fairtrade International (de organisatie achter het Fairtrade keurmerk). De coöperatie en haar leden hebben achterstallige administratie uit te voeren, maar verder zijn er weinig hobbels voor certificering te verwachten. Bovendien heeft een lokale stichting ondersteuning toegezegd om de leden te trainen in fairtrade productie en vervolgens als coöperatie de certificering te behalen.

Aan de motivatie en ervaring zal het niet liggen. Het zijn pindaboeren in hart en nieren die haast niet meer konden ophouden met vertellen over de technische kneepjes van pindaproductie. De variëteit die ze verbouwen – de zogeheten Runner - is bovendien erg geschikt voor pindakaas. Al met al was het geweldig te zien dat ons bezoek zo’n groep kleine boeren weer de energie gaf om door te knokken voor hun bestaansrecht op de pampa humeda. En dat proef jij hopelijk over een poos terug in onze pindakaas.

Reageren

De spirit van Mandela overzicht Nieuwe woksaus: glunderend op het schap