De lekkerste manier om iets goeds te doen

Felicitaties voor Max Havelaar!

14 november 2013
Felicitaties voor Max Havelaar!

Stichting Max Havelaar en het gelijknamige keurmerk voor Fairtrade producten bestaan 25 jaar. Dat is een felicitatie waard!

Sinds de overhandiging van het eerste pakje gecertificeerde koffie in 1988 aan prins Claus en professor Jan Tinbergen, is het keurmerk uitgegroeid tot een internationaal erkende standaard voor een scala aan producten – van bananen en honing tot rozen en katoen. Daarmee vervult het een vitale rol in het leven van honderdduizenden voornamelijk kleine boeren. En is het wat ons betreft een van Nederlands’ succesvolste exportproducten.

Door de komst van het keurmerk werd het mogelijk om het pionierswerk van Fair Trade Original op te schalen. Onze eerlijke koffie – since 1973 – was via Wereldwinkels weliswaar in bijna iedere stad en dorp van Nederland verkrijgbaar, maar nu kwam er ook eerlijke koffie op de schappen van de supermarkt. Steeds meer koffiebranders kochten een deel van hun koffie in volgens de strikte voorwaarden van de Stichting Max Havelaar, en brachten die met het keurmerk op de markt. En steeds meer consumenten kozen bewust voor een kopje koffie waar de boer een eerlijke prijs voor had ontvangen.

Onze ‘alternatieve’ handel werd zodoende regulier, en dat gaf ook ons de mogelijkheid om een gooi te doen naar een plaats in de supermarkt. Dat lukte met koffie, en intussen is het grootste deel van ons Fair Trade Original assortiment er te vinden.

Fair Trade Original stond in 1988 mede aan de basis van de oprichting van het keurmerk. En – eerlijk is eerlijk – dat was voor onze organisatie een lastig moment. Want we moesten onze unieke en eigen handelswijze gaan delen met andere bedrijven en riepen daarmee de concurrentie over onszelf af. Maar we wisten dat dit dé weg was naar groei van afzet onder eerlijke handelsvoorwaarden voor producenten in ontwikkelingslanden.

De opmars van fairtrade biedt tegelijkertijd volop kansen voor onze rol als pionier. Er is ruimte voor steeds nieuwe producten en producenten. Fair Trade Original zet daarom nieuwe productieketens op, we trainen boeren om fairtrade gecertificeerd te worden en ontwikkelen productlijnen waarvoor op het winkelschap nog geen eerlijke variant bestaat. Toekenning van het Max Havelaar keurmerk op deze producten is vervolgens de kroon op ons werk.

Vandaag viert Stichting Max Havelaar haar jubileum met een congres getiteld “Smallholder Innovations” in de Fabrique in Maarssen. Wij zijn uiteraard van de partij!

Reageren

Nieuwe woksaus: glunderend op het schap overzicht Pioniers van de eerlijke handel