De lekkerste manier om iets goeds te doen

Eerlijk over E-nummers?

17 september 2013
Eerlijk over E-nummers?

Waarom kom je op de ingrediëntendeclaratie van onze producten tussen de fairtrade ingrediënten soms ook E‑nummers tegen? Wat zijn het eigenlijk? En hoe gaat Fair Trade Original ermee om?

Door Margot van Veldhuisen, Kwaliteitsmanager – Consumenten kijken steeds kritischer naar de samenstelling van de producten die zij kopen. En terecht. Dat geldt natuurlijk ook voor onze producten. Fair Trade Original staat voor eerlijke handel en wij merken dat consumenten daarom soms denken dat dat onze producten 100% puur zijn en geen E-nummers bevatten. Maar dat is niet per se het geval.

E-nummers zijn toevoegingen (ook wel hulpstoffen of additieven genoemd) die in de levensmiddelenindustrie worden gebruikt voor de houdbaarheid van een product of voor de smaak. De E betekent dat de toepassing van deze hulpstoffen veilig is bevonden en goedgekeurd door de EU. Het nummer dient als afkorting van een soms erg lange naam.

E-nummers hebben een slechte reputatie en dat is niet altijd terecht. Want bijvoorbeeld het gebruik van conserveermiddelen zorgt ervoor dat levensmiddelen langer houdbaar blijven en daarmee voorkom je onder andere voedselverspilling. Een veelvoorkomend misverstand is bovendien dat E-nummers niet natuurlijk zouden zijn. Een E-nummer kan zowel een in de natuur voorkomende als een synthetische stof zijn. Zo bevat een tomaat van nature al een hele rij E-nummers!

In combinatie met onze fairtrade ingrediënten maken wij liefst een zo puur mogelijk Fair Trade Original product. Dus ook al worden E-nummers uitvoerig onderzocht en getest: wij vragen onze producenten het gebruik van E-nummers zoveel mogelijk te beperken. Additieven worden bij voorkeur alleen toegevoegd als dat echt nodig is, bijvoorbeeld voor de voedselveiligheid of de houdbaarheid. En als we E-nummers gebruiken, dan liever een natuurlijke stof dan een synthetische.

Twee voorbeelden, om te laten zien hoe wij te werk gaan. Bij het ontwikkelen van onze Thaise culinaire lijn – de kruidenpasta’s en (wok)sauzen – hebben we geprobeerd alleen met natuurlijke conserveermiddelen te werken. Voor alle producten is dat gelukt, behalve voor onze Ketjap Manis. Omdat ketjap bij de consument vaak langere tijd open is en meestal niet in de koelkast wordt bewaard, hebben we besloten kaliumsorbaat (E202) eraan toe te voegen om de houdbaarheid van het product voor de consument te verlengen.

Samen met onze leverancier in Sri Lanka kozen we er oorspronkelijk voor om aan onze Kokosmelk drie additieven toe te voegen: twee als stabilisator (om de melk enigszins vloeibaar te houden, wat trouwens alsnog heel lastig blijkt te zijn) en een als conserveermiddel: kaliummetabisulfiet (E224). De ervaring leert dat het product zich zo goed houdt, dat een conserveermiddel overbodig is. E224 maakt de kokosmelk tegelijkertijd mooier wit. Dat vinden wij onvoldoende reden om deze toevoeging in de receptuur te houden, dus bevat de kokosmelk die wij dit najaar uitleveren geen conserveermiddel meer.

Zowel bij de ontwikkeling van nieuwe producten als in ons bestaande assortiment blijven we dus alert op (nieuwe) mogelijkheden om de receptuur te verbeteren. Het vermijden van onnodige E-nummers is daarbij standaard een van de aandachtspunten.

Maar soms staan we wel voor dilemma’s. Want wees eens eerlijk: zijn we als consumenten niet heel erg gewend geraakt aan perfecte producten? Die mooi van kleur en consistentie zijn? Zo voegen wij aan onze zoetzure woksaus paprika-extract toe om het product mooi rood te laten kleuren. Zoals de consument nu eenmaal gewend is van een zoetzure saus. Daar zijn we eerlijk over. Maar we zijn ook heel benieuwd wat jij vindt van deze keuze en van hoe wij met E-nummers omgaan. Laat het ons weten!

Reageren

Lekker ingewikkeld overzicht Wat je fair haalt